• bundasjezus
    #15
    A kérdésedre válaszolva:
    Semmilyen műszaki akadálya nem volt 30 évvel ezelőtt sem annak, hogy bárki kifejlessen egy használat után leszálló hordozórakétát. Egyszerűen nem volt rá igény. Ma a digitalizáció világában egymás után lövik fel a műholdakat és így megszületett az igény egy újrafelhasználható rakétára.
    Annak idején végtelenül primitív számítástechnikai háttér mellett többször is leszálltunk a Holdra. Ma mégsem tesszük, pedig képesek lennénk rá. Egyszerűen már nincs rá igény. De ha lenne, akkor újra le tudnánk szállni.

    A SpaceX esetében a helyiértékükön kell kezelnünk a dolgokat. Az újrafelhasználható rakéta nem jelenet forradalmat az űrtechnológiában. Ezzel az eszközzel sem a Hold, sem a Mars megközelítése nem lett könnyebb. Egy olyan eszközt hozott létre a SpaceX, amit egy piaci igény szült. Olcsóbban lehet vele műholdakat fellőni és utánpótlást vinni az űrállomásra. Ennyit tud és nem többet.

    Persze sokan, általában műszaki analfabéták, hanyattesnek az örömtől Elon Muskkal kapcsolatban. Nekik üzenem, hogy akkor beszélhetünk majd áttörésről az űrtechnológiában, ha képesek leszünk túllépni a kémiai hajtóanyagú rakétákon (aligha) és képesek leszünk olyan űrhajó építésére, amivel rendszeres űrutazásokat tehetünk a Marsra.