• lammaer
    #7
    Nyilván programozóból hiányzik a legtöbb, mivel abból kell a legtöbb egy szoftver projektben. Pl nálunk kb 5 programozóra jut 1 tesztelő, tehát ha mondjuk egy csapatnyi ember kell, az 5 programozót és 1 tesztelőt jelent.
    2 csapatnak van 1 közös scrummastere és business analystje, tehát értelemszerűen 14 emberből csak 1 SM illetve BA kell.

    De a lényeg hogy valóban nehéz betölteni a pozíciókat, bár ez egy érdekes helyzet: akárhány munkahelyem volt mindenhol folyamatosan kerestük az embereket, és nem nagyon dobáltuk vissza őket. Mégis, amikor én kerestem állást nehéz volt eljutni a szakmai interjúkig...

    Az is tagadhatatlan, hogy nem csak a szakmaiságot ha nem a talpraesettséget is keresik az emberben. Lehet vki epic kóder, ha nem bír megszólalni esetleg nem tud rendesen kommunikálni, vagy csak akkor tud dolgozni ha minden információt eléraknak. Nagyobb projekteken a programozás a munka kb 10-15%-a, a többi az a szociális hálózat képitése (megismerd a projekten ddolgozókat, tudd hogy ki mit tud, ki miben tud segiteni), rengeteg kutakodás (főleg régi monstrum projekteknél) és egy nagy adag harc a biznisszel meg a managementtel.

    Gyanitom hogy a cégeknél a HReseknél, a munkaerő keresési módszereknél és a felvételi rendszerben is vannak problémák amik azt okozzák hogy lassan találnak egymásra a munkaadók és a munkavállalók.

    Amúgy nagy sláger manapság a devops meg a bigdata fejlesztő is, azokból meg talán azért is nehéz találni mert 1. túl új dolgok 2. nincs explicit devops képző iskola/tanfolyam...
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2017.11.14. 10:43:47