• cylontoaster
  #12
  Szerintem alapvetően két eset van, amikor embert keresnek.
  Az egyik amikor szar ment a ventillátorba és már minden olyan, ilyenkor gyakorlott munkaerő kell, mert azonnal kell tudjon dolgozni és terhelést levenni a korábban ottlévőkről, míg egy kevés tapasztalattal rendelkező kezdetben csak plusz terhet jelent.
  A másik, amikor még csak a ventillátort kapcsolták be, tudják, hogy kell ember, hogy később ne legyen gond, de nem kell most rögtön, így ráérnek kinevelni maguknak. Ez utóbbi esetben bőven belefér a nincs papír, nincs tapasztalat, nincs tudás esete, amit inkább keresnek az az, hogy mikor leszel használható munkaerő. Azaz mennyire vagy motivált, esetleg önálló (pláne tanulás/google terén), értelmes, stb., azaz azokat a skilleket amik azt segítik, hogy te rövid idő alatt betanulj. És persze az egyéb emberi tulajdonságok, mert egy seggfejjel senki nem akar dolgozni (pláne tanítani ilyet), egy magánakvaló, zárkózott (ilyen IT-s ugye ritka) ember szintén nehezen tanul.

  Nyilván az életben nem a két véglet van, hanem a kettő közt valahol, ennek megfelelően keresnek embert, de akkor is elég jól elválik a két csoport, és tényleg van az alsó (null gyakorlat) esetre is példa bőven, amennyire én látom.

  (Persze nem árt ha nem HR-es milyen döglött állat akarsz lenni jellegű interjú alapján döntenek felőled :) )