• kvp
    #9
    Az oled kijelzok sajnos beegnek, azaz igazabol a sajat fenyuktol bomlik le az organikus anyag ami a fenyt kiadja. :-) Tehat minden pixel szepen kopik ha vilagit es ha nem folyamatosan randomizalt kepet jelenitenek meg (hangyafocit), akkor ez a folyamat beegeshez vezet.

    Hogy lehet ellene vedekezni? Igazabol viszonylag egyszeruen: szamolni kell a kepernyon szubpixelenkent megjelenitett fenyero ertekeket a bekapcsolastol szamitva es annak fuggvenyeben kompenzalni a kovetkezo kepkockat. A szamitas igazabol csak annyi, hogy ossze kell szummazni az adott
    szubpixelen megjelenitett ertekeket es leosztani a megjelenitett kepek szamaval ami megadja az adott pixel addigi atlag fenyerejet, amibol mar egy viszonylag egyszeru nemlineraris halvanyodasi tablazat segitsegevel (ezt egyebkent megadjak a kijelzo adatlapjan) kiszamithato a kompenzalt ertek. Aztan ezt a kompenzalt kepet megjeleniteni es hozzadni az ossesiteshez, majd novelni 1-el a kep szamlalot es igy tovabb a vilag vagy a kijelzo vegeeig, azaz amig van valamennyi hasznalhato kontraszt tartomanya a kijelzonek.

    Persze a fenti megoldas szoftveresen a telefon osszes eroforrasat elhasznalna, ezert igazabol a kijelzo vezerlobe kellene beepiteni, lehetoleg valamilyen a leallasok kozott is mukodo taroloval. Ehhez kell a szubpixelek szamanal kb. 8x tobb ram (tehat 8x annyi mint a framebuffer merete), hozza flash alapu backing storage a leallasok athidalasara (ez olcso) es annyi battery/supercap backup, hogy leallaskor at tudja irni flash-be a ram-ot a kijelzovezerlo. Nagyjabol ezzel tokeletesen kompenzalhato a pixelek kopasa azaz a beeges es egysegesen fog sotetedni a kijelzo, egyenletesen csokkeno kontraszt mellett.

    Alternativ megoldas lenne organikus led helyett inorganikus led-es kijelzot hasznalni. (GaAs led-ek szilicum lapon) Az egyetlen gond, hogy egy iphonex meretu kijelzo ara 1000-2000 dollar korul lenne viszont cserebe 60+ evig nem egne be es meg arambol is sokkal kevesebbet fogyaszana. Sajnos processzorgyartasi technologiaval jelenleg nem eri meg kijelzot gyartani, foleg ha nem szempont a tobbevtizedes folyamatos uzem.

    ps: Egy csunyan beegett kijelzo egyebkent meg megmentheto ha be scan-elik a kijelzot, ebbol eloallitanak egy beegesi fenyero kulonbseg terkepet (amit a fenti szamitasos modszer generalhatna on the fly) es az ebbol szamitott szorzokat betoltik a kijelzo driver-ebe mint kompenzacios terkepet. Ezzel ujraindithato a beegesi folyamat 0-rol, nemi kontrasztromlas mellett. Az eljaras addig ismetelheto, amig a legjobban beegett, azaz legsotetebb pixel mar teljes fenyeron is hasznalhatatlanul sotet nem lesz, mivel ahhoz kell a tobbit is hangolni.