• ClassicR
    #3
    Hogy érted, hogy csak a nyers számítási erő van meg? A legtöbb Teslában már ott az önvezető funkció, tehát pár tízezer autó már önállóan közlekedik az utakon, igaz, X perc után egyelőre meg kell fogni a kormányt, különben leállítja magát az autó. Már a jelenlegi technológiával is nagyobb arányban képesek elkerülni a baleseteket és megoldani a váratlan helyzeteket, mint az emberek.

    Most már inkább abban a fázisban tart a dolog, hogy a kivételeket képes legyen hatékonyan kezelni, ilyen kivétel pl. a kenguruk kiszámíthatatlan mozgása. Megjegyzem, ezeket a kivételeket már most is hatékonyabban kezelik, mint az emberi sofőrök, de nyilván az a cél, hogy közel 100%-ban elkerüljék a legkisebb balesetet is.

    Az önvezető autókat nem véletlenül úgy fejlesztik, hogy közben több százezer kilométert vezetnek le velük, hiszen csak így lehet megtanítani őket minden váratlan szituációra (és szimulációk futtatására, de az kevésbé teljeskörű). Én úgy vélem, hogy 10 év múlva a legtöbb új autómodellben már lesz egy olyan önvezető funkció, mint a jelenlegi Teslákban (csak még hatékonyabb lesz), de ahhoz, hogy akár aludni is lehessen közlekedés közben, még 20-30 év is kell.
    Utoljára szerkesztette: ClassicR, 2017.10.12. 14:10:45