• kvp
    #24
    "Szerintem a dolog konteó része ott kezdődik, hogy a környezetvédelem össze van keverve az emisszió kérdésével."

    Az a baj, hogy ez az egyetlen nagy problema amit nem tudunk egyelore megoldani. Alapvetoen minden modern civilizacio novekedesenek limitje a rendelkezesre allo energia es az ezzel jaro kornyezetrombolas. A tobbi problema jellemzoen vagy csak helyi vagy van ra megoldas.

    A klimavaltozas egyetlen modon oldhato meg, csokkenteni kell a szendioxid szintjet a legkorben. Ezt lehet ugy, hogy nem nyomunk bele tobbet mint amennyit a bioszfera megkot, lehet ugy, hogy tobbet veszunk ki. Egyelore a legkorbe nyomott szendioxid eves mennyisege novekszik, mig a bioszfera megkoto kapacitasa csokken. Egyreszt meg kellene szuntetni a folos szendioxid kibocsatast, masreszt valahogy meg kellene oldani, hogy ami mar benne van, az megkotodjon. Utobbira letezik biologiai megoldas (a kornyezet helyreallitasa) es technologiai megoldas. Mindkettoben az a kozos, hogy egysegnyi co2 megkotesehez tobb energiat igenyelnek, mint amennyit az eloallitasakor nyertunk.

    Az egyetlen jarhato megoldas az energiatermeles atallitasa szendioxid semleges megoldasokra es utanna a folos energiat arra hasznalni, hogy csokkentsuk a co2 szintet. (lehet erdot ultetni vagy plazma alapu legkor regeneralo allomasokat telepiteni, a lenyeg, hogy valamit tenni kell) Viszont mindennek az elofeltetele, hogy az energiatermelest ne a szen valamilyen hosszu ideje kotott formajanak az elegetesere alapozzuk.