• kvp
    #21
    Egyebkent siman elofordulhat az is, hogy nincs semmilyen tudatos osszeeskuves, csak mindenki a sajat erdekeit probalja ervenyesiteni. Ez egyreszt azt jelentene, hogy a mostani vilaggazdasagi szerkezetben a nagyobb tokevel rendelkezok nagyobb erdekervenyesito kepesseggel rendelkeznek, masreszt azt, hogy nekik jellemzoen a profitmaximalizalas az erdekuk, akar a tobbseg vagy a foldi bioszfera karara is. Nagyon keves valodi kornyezetvedo milliomos van, raadasul a fejlett vilag tanult lakossaga sem akar lemondani azokrol a kornyzetszennyezo kenyelmi szolgaltatasokrol amik helyett meg nincs jelentosen jobb alternativa. Innentol akik tehetnenek valamit a helyzet javitasa erdekeben, azok tobbsegukben nem erdekeltek abban, hogy tortenjen is barmi es max. beszelunk rola, de valodi valtozasok nem zajlanak.

    Egyelore ugy nez ki, hogy az olcso es kozel korlatlan konyezetbarat energia letrejotte tudna kivaltani azt, hogy a mostani folyamat megvaltozzon. Ezt vagy sikerul elernunk vagy nem. Utobbi esetben a Simpson csaladbol ideznem Bart beszolasat a Mars projekttel kapcsolatban: Minek mennenk egy elettelen es lakhatatlan bolygora, amikor par evtized mulva itt helyben a Foldon is lesz egy elettelen es lakhatatlan bolygonk?

    ps: Nem, nekem sincs otletem arra hogy hogyan lehetne a nagytokeseket meggyozni arrol, hogy erdemes lenne nem tonkrevagni a Foldet a sajat tovabbi gazdagodasukert cserebe. Meg az sem biztos, hogy minden szennyezo technologiat ki tudnank valtani most azonnal. Valoszinuleg mindenki aki ezt vegiggondolja abban bizik, hogy majd lesz egy olyan technologia ami megoldja a problemat es egy masik ami vissza tudja forditani a mostani karokozast. Ha megsem, akkor egyebkent az mar amugy sem az o bajuk, mivel evszazados leptekrol beszelunk.