• kvp
    #3
    Az angol cikkben turntable szerepel. Ez jelentheti a teljes lemezjatszot is, de itt most csak a hajtast jelenti. Fole rakhatunk barmit, hagyomanyos mechanikus tus hangszedot (lasd: gramofon), elektromechanikus hangszedot (hagyomanyos lemezjatszo), lezeres fejet vagy akar lemezvago keses fejet mester lemez irasahoz.

    A sercegest a por okozza, tisztaszobaval lehet a legkonnyebben megszuntetni. Ellenben a jo lemezjatszo (szerintem) egy zart dobozban mukodik, ahol eloszor is nagynyomasu levegovel megtisztitja a lemezt, majd az allo lemezt bescann-neli egy lezeres fej (nagy mintaveteli frekvenciaval es bitmelyseggel), majd az igy kapott digitalis file-al mar azt kezdunk amit akarunk. Lehet, hogy elvesz a regi lemezjatszo elmenybol, de sokkal jobb minoseget ad mint barmilyen mechanikus takolmany.

    ps: Ha valaki komolyan akarja nyomni a mechanikus lemezes zene lejatszast, akkor mechanikus erositesu gramofon fejes lejatszot hasznal. Mindenki masnak pedig jo a digitalis formatum (adatvesztes mentes, nagy frekvenciaju es bitmelysegu), egylepcsos, erosito mentes DAC-okkal (amik kozvetlenul a digitalis jel alapjan mozgatjak a hangszoro membranokat), levalasztott AC koros, simitott DC-s tappal es optikan erkezo tomoritetlen jellel. A vicces az, hogy ez ma mar siman es viszonylag olcson elerheto szint. Nem hanglemez, hanem sokkal jobb. (ha serceges kell, akkor szoftverbol keverheto ala az is)