• kalapos01
    #9
    Ott a pont. Épp ez az, hogy aki kettes volt, annak feltűnik. Aki ötös volt, az nagyon jól tudja, hogy a magyar nyelv szórendjét kötetlennek, szabadnak szokták mondani. Bér tény, hogy módosíthat jelentéstartalmat, de inkább csak hangsúlyok terén. Itt a "majdnem megnyerték a háborút" a kiindulás, majd pedig egy jelzős szerkezettel, a scifibe illő tervekkel bővül a mondat. A végeredmény pedig ez, hogy "majdnem valamivel nyerték meg".

    A hazai iskolázottsági szint alapján nem meglepő, hogy pár ember ezt helytelennek gondolja, de a többség tudja, hogy helyes. És a hazai netes arcszint alapján az sem meglepő, hogy a mondatot helytelennek gondolók egy része még be is írja, hogy neki van igaza.

    És az sem meglepő, hogy akad majd valaki, aki van annyira fontoskodó, hogy nem hagyja annyiban és megpróbál tudást szórni oda, ahova felesleges.

    Mint ahogy a következő komment is papírforma lesz, hiszen ilyenkor nem a "ja, jogos, utánaolvasok" reakció jön, hanem elindul a flame, miszerint "hülye vagy / nem is / de / nem".