• NEXUS6
  #9
  Én is dilettáns vagyok, csak azokra az ellentmondásokra hívom fel a figyelmet, hogy attól még nem tudományosabb valami, hogy még nagyobb pusztítást hazudok be a lehetséges jövőképek közé.

  Metán. Igen ez is lehet jelentős üvegház gáz. és nagy népszerűségnek is örvend az alarmisták között, de ez nem változtat azon az elhallgatott tényen, hogy az üvegházhatás 90%-árt meg a vízgőz a felelős. A víz sokkal direktebb módon alakíthat ki pozitív visszacsatolást a melegedéssel kapcsolatban, nem kell egzotikus helyeknek felolvadnia, megváltoznia azt geológiai léptékben, egyszerűen a nagyobb meleg a felszín 70%-át kitevő óceánok nagyobb arányú párolgásával jár. Ja, hogy kitaláltuk, hogy a metán milyen veszélyes a tehenek meg finganak, és a CO2 korlátozás után, ami a fejlődőországok iparát célozza meg, a tehenek kikényszerített korlátozásával a mezőgazdaságukat is ki tudjuk nyírni. Lehet, hogy tényleg ez a cél valójában?

  Hőtűrés. A globális átlag megugró emelkedése azt jelenti, hogy az alacsonyabb szélességi körökön 1 fokot emelkedik a hőmérséklet a sarkok közelében viszont 15-öt! Én nem várnék annyira dúrva hőhullámokat lejebb, mint amivel riogatnak. Ez persze az arktikus térség jelenlegi ökoszísztémáit nem menti meg. a fokozódó párolgás eléggé hűti az alacsonyabb szélességi körökre eső régiókat. Sajnos majd meglátjuk, hogy melyik scenárió működik inkább. Én minden esetre nem vagyok annyira beszarva.

  Víz. Igen van 1-2 terület, ahol sok ember lakik és szárazsággal fenyeget a klíma változás. Usa-ban California környéke, Európában a mediterrán térség. De pl Afrika csapadékosabbá válik, Kína, India is, vagy az USA mezőgazdasági vidékei. A CO2 szint emelkedése pedig fokozza a növények hőtűrését relative csökkenti a transpirációt, fokozza a terméshozamot. Vannak pozitív és negatív hatások. Van aki bizony jól fog járni.

  Táplálék lánc: na ez érdekesebb kérdés és maxigáz igazat adok az ezért való aggodalomért. Csak éppen a nagy klímahisztéria közepette ezt nem vizsgáljuk annyira, és amit az óceánok, vagy más ökoszsztémák ellen teszünk annak vajmi kevés köze van az üvegházgáz emisszióhoz.. A tengerek életébe nagyon dúrván beleavatkozunk, pár hónapja volt egy óceán konferencia New Yorkban, aminek záródokumentumát az USA is elfogadta, igaz a Párizsi klímakonferenciára utaló részek kivételével. Tehát ennek a kérdésnek a fontosságával az USA rengeteget ócsárolt jelenlegi vezetése is egyetért.