• NEXUS6
    Kösz a választ!

Ahogy nézem a Tesla 2. szintű Autopilot hardvernél már bevezethetőnek tartja a teljesen autonom robotsofört. Közben az Nvidia kijött a 3. generációs rendszerrel is. Szóval akár bármikor bevezetheti a kocsijai egy részénél a piacra.

Én azért még is egy kicsit szkeptikus vagyok, gondolok itt a tavalyi balesetre, amikor egy 18 kerekes kamiont nem vett észre a rendszer és fékezés nélkül aláfutott. Persze ez már egy éve volt, sokat fejleszthetett a cég, de elgondolkodtató, hogy egy 20 tonnás objktumot jóidőben nem vesz észre. Persze ha minden jármű adatokat közöl a többivel a helyzetére, mozgására vonatkozóan, akkor tényleg kicsi az ilyen baleset valószínűsége. Mint ahogy nem húzza rá a kormányt a másikra sávváltáskor sem, ami nap mint nap előfordul az emberrel is, meg ilyenek.

A járdáról lelépő ovis/részeg/nagyi esetében meg szerintem a gép sem fog soha joban dönteni, mint az ember. Az emberből sem egy fajta van és nem is mindíg mindenki ugyan úgy viselkedik. Van akinek soha nincs gondja egy ilyen lakóövezetes szituval más meg száguldozik mindenhol, vagy csak szimplán figyelmetlen. Nem látom, hogy ezen tanulással lehetne segíteni. Ha a robi egyszer bevállalja ott a 20-at, ahol nem kelett volna és csak utólag lehet okosnak lenni, akkor a fizika miatt ugyan úgy elcsapja azt aki elé lép, mint az ember.

Szerintem.