• Sequoyah
    #31
    Egyebkent a melegedes esetleges pozitiv hatasairol meg nem gondolkoztam, szoval mindenkepp tanultam valami ujat:) Bar nem eleget ahhoz, hogy megnyugodjak a GW kapcsan...

    Sajnos meg mindig ugyanaz a problemam az erveddel, mint az elejen. Az erveid jogosak, es siman lehet hogy nem lesz nagy baj. De ha csak 10% esely van arra, hogy komoly baj lesz, akkor mar erdemes igen komolyan venni es foglalkozni vele.
    Es megvan a kapacitasunk arra, hogy az altalad emlitett problemakkal ES a globalis felmelegedessel egyarant foglalkozzunk. Legalabbis joval tobbet foglalkozzunk annal, minthogy letagadjuk a tenyet, es ignoraljuk az egeszet, mint Trump es a mas tudomanyt tagadok...
    Es ha a temaval foglalkozunk, akkor nem csak a globalis felmelegedessel foglalkozunk, hanem a legkor szennyezesevel ugy altalaban, mert a CO2 termeles nem igazan levalaszthato a tobbirol...

    Ebből következően a CO2 szint emelkedésének vannak kimutatható pozitív hatásai is

    Ez igaz, de nehogy tul pozitiv legyen. A tulzott CO2/nitrogen az nemcsak a faknak es viragoknak jelent taplalekot, hanem pl az algaknak is. Es ha netan az algak szaporodnak tul, akkor az sokmindent elnyomhat es kiirthat. Es erre van szamos foldtorteneti pelda. Volt mar okologiai katasztrofa es kihalasi hullam az algak miatt.


    De pl 300 éve a Kis-jégkorszak végén ezt annyira nem érezték szerintem nagy problémának, sőt

    Azert eleg jol sikerult mar korrelalni az eghajlatvaltozasokat haboruk/forradalmak kitoresevel es civilizaciok osszeomlasaval. A globalis felmelegedes mindenkepp valtozast jelent, a valtozas termeskiesest, az ehinseget, elegedetlenseget vegul forradalmat/haborut. Talan a vilag fejlettebb fele tud alkalmazkodni, de pl afrikaban ezek mar most is lathato problemakat okoznak.

    de nem mondjuk az előző 200 millió évre, hanem az utolsó 100 évre alapulnak

    Ez igy nem teljesen igaz. Nagyon regre visszamenoleg is vannak adataink a fold eghajlatarol, tobb 10.000 evre pedig ezek meg egesz pontosak is a sarki jegben konzervalt levegomintak alapjan. Ezeket pedig szepen lehet korrelalni a kihalasi esemenyekhez es evolucios valtozasokhoz, kesobb pedig tortenelmi esemenyekhez.

    Ertem mire alapozod az optimista jovokepet, de nem ertem miert veted el teljesen a pesszimistat.
    Remelem, hogy az altalad felvazolt optimista forgatokonyv valosul meg, de ahogy a mondas is mondja, remeld a jot, de keszulj a legrosszabbra.