• NEXUS6
    #30
    Először is had köszönjem meg, hogy érdemben vitatkozol, sajnos elég kevés az ilyen errefelé. :) Személyes támadásnak szokták venni az ellentétes álláspontot.

    A CO2 témához azt tenném hozzá, hogy az valójában az élet gáza! Minden szerves, széntartalmú molekula, ami bennünk van a légköri CO2 asszimilálásával került a növényekbe, az állatokba, a táplálékunka, belénk. Ebből következően a CO2 szint emelkedésének vannak kimutatható pozitív hatásai is. A klíma változás valóban veszélyes lehet, ha nem tudunk hozzá alkalmazkodni. Szerintem viszont tudni fogunk, mert nem fog olyan hirtelen bekövetkezni.

    A járványos betegségek, a szegénység, a konfliktusok kérdése összefügg. rengeteget teszünk nyugati, fejlett országok a probléma kör kezelésére, de nem rendszerszerűen. Miért halnak meg sokan ezekben a betegségekben? Furcsa módon azért mert sokan születnek. Valamit javítottunk az orvosi ellátáson, ami egyfajta népességrobbanáshoz vezetett a fejletlen országokban. Annyit azért nem javítottunk, hogy a betegségek gondjait is megoldjuk, vagy hogy ezeket a társadalmakat átsegítsük ezen a demográfiai fázison a fejlett szakaszba, ahol már nem növekszik a népesség. Az a gond hogy félünk pl. Afrikától hogy a nagy népessége miatt veszélyezteti a világhatalmi pozíciónkat, de nem minél előbb átsegítjük őket a fejlett szakaszba, hogy megállítsuk a népességnövekedést. Hanem a nyugat direkt rombolja az ottani viszonyokat, közvetve vagy közvetlenül, ezzel még inkább elhúzza ezt az időszakot ezzel még tovább növeljük Afrika lakosságát, ami még több konfliktust fog eredményezni.

    Pár éve Oroszország felett felrobbant egy kisebb meteor, szerencsére jobbára csak ijedelmet okozott. Ugyan ez egy sűrűn lakott terület felett már nagyobb károkat okozott volna. És ez bármelyik percben bekövetkezhet, és be is következik, csak jobbára nem lakott terület felett. Szerintem nem olyan kicsi a veszély.

    Szerintem is a megoldás az emberi genom tudatos kezelése, de még kb. ennek az erkölcsi vetületeinek megtárgyalásánál tartunk, úgy hogy az egészről valójában fogalmunk sincsen, pedig a náci Németországtól kezdve, Norvégián keresztül, egy sor államban volt eugenetikai program ezelőtt jó pár évtizede, de ez a mostani elfogadott liberális világnézettel, "erkölccsel" ellenkezik valamiért.

    A GW-t illetően elég szkeptikus vagyok. Igen változik az éghajlat, tred szerint melegszik. De pl 300 éve a Kis-jégkorszak végén ezt annyira nem érezték szerintem nagy problémának, sőt. Vannak itt elég riasztó előrejelzések, de idestova 30 éve ez a sláger és amiket erre az időszakra jósoltak az tényleg megrázó volt. Ahhoz képest viszont igen csak mérsékelt a változás. De nem azért mert olyan hihetetlenül ezen munkálkodik az emberiség.
    Ettől függetlenül szerintem is az van, hogy mivel a klíma egy kaotikus rendszer benne van a pakliban, hogy egyszer csak egy nagyon hirtelen változás jön, de ez nem azért mert ez előre jelezhető lenne, és ezáltal igazuk lesz annak, akik ilyesmivel ijesztgettek.

    A GW modellek jórészt statisztikaiak, de nem mondjuk az előző 200 millió évre, hanem az utolsó 100 évre alapulnak. Ez olyan mintha egy út forgalmát nem legalább egy napos ciklusra próbálnád viszonylag hosszabb távra, legalább ilyen időszakra megmondani, hanem az előző 3 percből jósolnád meg a következő 3 perc forgalmát. Nem tartom egy egzakt dolognak.