• Sequoyah
  #29
  Oke, eloszoris leszogeznem azt, hogy alapvetoen egyet ertek veled (kivekve a "GW egy vicc" reszt), akkor is, ha a kovetkezoekben lesz 1-2 kritikam ezekkel kapcsolatban:


  "Klasszikus" környezetszennyezés, annak CO2 emisszión kívüli része.

  Abszolut egyetertek, de en szemely szerint nem is valasztom kulon a CO2-t. Mindent amit a legkorbe okadunk, egysegesen szurni/korlatozni kell. Mindegy hogy az ozonreteget teszi tonkre vagy felmelegedest okoz, vagy rakkelto. Bar ezek kozul a rakkeltoseg a legkevesbe rossz, mert az csak rank, emberre karos, de a Foldre mint okoszisztema nincs komoly hatassal.

  Malária, sárgaláz, emésztőrendszeri fertőzések, stb. Malária

  Az altalad felhozottak kozul ezzel allunk a legjobban. Sok eroforrast koltunk a legelterjedtebb betegsegek visszaszoritasara (vakcinak, tiszta ivoviz stb...), es akar csak par evtizeddel ezelotthoz kepest is oriasi fejlodes latszik. Ugy latom ez a tema alapvetoen sinen van.

  Szegénység, bizonyos országok elleni gazdasági elnyomás

  Ez eleg szokvanyos konfliktustipus a tortenelem soran. Lokalisan fontos problema nekik, de globalisan csak labjegyzet.

  Valami meteor, aszteroida becsapódás okozta kontinentális, globális katasztrófa

  Elhanyagolhato kockazat, viszont draga es bizonytalan a vedekezes. Az ilyen projecteket szoktak a leggyorsabban kukazni. Oszinten, en sem epp erre koncentralnek. Ennek ellenere a tema nem halott, ha lassan is, de folynak projectek a temaban.

  Az ember életmódja,a környezetszennyezés miatti genetikai degenerációja.

  Ez mar nagyon mas tema. Egyreszt nem igaz hogy ne lenne ma mar termeszetes szelekcio, nagyon is van. De egeszen mas szabalyok szerint, ebben igazad van, es keveset tudunk rola. A masik oldalon a genmanipulacio teljes temakore ide kapcsolodik. Es a fentiekkel ellentetben ez egyaltalan nem egy egyoldaluan negativ tema, nem vedekezni kell ellene, mert ez alapvetoen jobba is teheti az emberiseget.


  Ezekhez képest a GW egy vicc!

  A fentiek mindegyike olyan, amire 100 ev mulva mar emlekezni sem fogunk. (kiveve a meteor, hogyha 1 a millio esellyel pont bekovetkezik persze:))
  A GW viszont egyreszt nagy esellyel bekovetkezik es nagy esellyel problemat okoz majd. Pl ha oriasi teruletu termofoldek sivatagosodnak el (ami nem csak egy lehetoseg, hanem mar el is kezdodott), akkor az szegenyseget, ehinseget, jarvanyokat es haborukat fog okozni. A listadon a 2. es 3. pont kapcsolodik ehhez, de azok eltorpulnek emellett.
  Emellett a GW-t sokkal konnyebb eloidezni, mint visszaforditani. Es nem elhanyagolhato az eselye annak sem, hogy civilizacio-meretu katasztrofat okoz, ami a meteorhoz foghato, csak sokkal nagyobb esellyel kovetkezik be...
  En meg mindig azt mondom, hogy inkabb vedekezzunk valami ellen ami aztan be se kovetkezik, mint forditva...