• Skylake
    #3
    Aha, fosnak a kínai elvtársak a PB-ben meg a KB-ben. Egyrészt a zártságból adódó vagyont (nyilván jut a klónozott helyi szolgáltatások hasznából nagyon is bőven jut nekik, versenytárs nem kell), másrészt pedig a retkes rezsimjüket. Végül is érthető a lépés részükről. Más kérdés, hogy az Internet, mint információtechnológia, messze több lehetőséget kínál egy politkai rezsim megdöntésére, még ilyen mértékű korlátozásokkal is, mint bármi a XX. században szamizdatostul.

    Például a teljes kínai tűzfal kijátszható, ha szükséges. Így ahhoz, hogy a külvilág hírei bejussanak az elvtársak által bezárni kívánt társadalomba, nem kell más, mint műholdas internet. Meg némi társadalmi önszerveződés meshnet-ek létrehozása céljából ehhez kapcsolódóan. Ennek a későbbiekben lehet jelentősége. A rezsim célja nyilván a Kínanettel az, hogy az userek milliói ezt szokják meg, azonban ha társadalmi és gazdasági működéssel széles körben lesz tele a tökük a kínai állampolgároknak, nincs az az információs izoláció, ami ezt megakadályozná, illetve legfeljebb az önkény olyan szintjén, amely a bilivel körbenyírt szopottgombóc frizurás kis bunkó országában van, Pekingtől északkeletre.

    Hát igen, ez érdekes kísérlet lesz, hogy meg lehet-e csinálni egy ekkora méretű információs izolációt, mint Kína esetében, hosszú távon, ez alatt 20-30 évet értek, innentől kezdve. Szerintem nem annyira evidens ez: a közelmúltban lezajlott kínai gazdasági expanzióban óriási szerepe volt annak, hogy a demográfiai átmenet nemrég történt meg, és a populációban nagy számúak a fiatal generációk. A gazdasági expanzió e demográfiai tényező miatt történt döntően. E gazdasági expanzióból nagymértékben részesült a kínai társadalom, ez pedig legitimálja az ilyen fajta hatalmi törekvéseket. Azonban már elkezdett csökkenni a dem. átmenet szabálya szerint a munkaerőpiacra belépő fiatal generációk száma. Ez azt fogja valószínűleg eredményezni, hogy csökken a termelékenység, növekszik a munkaerő ára, és ez által az infláció is, valamint ehhez kapcsolódó gazdasági és társadalmi tényezők sora is kedvezőtlenebb lesz. Mindez hosszú távon megkérdőjelezheti a rezsim létjogosultságát, így egyre nagyobb mértékben megindulnak valószínűleg olyan tendenciák, amelyek annak reformját, vagy teljes megszüntetését eredményezhetik. Ekkor már széleskörű szándék lehet a tűzfal kijátszására, majd működésének megsemmisítésére, a rezsimmel együtt.