• takysoft
    "Remélem valóban utoljára ült a franchise rendezői székébe Bay"
    "nem hozta azt a bevételt amit vártak"
    " Alig mutatták be de már $431,703,351-nál jár biztos kurvaszar lehet...ja nem!"

Hát ez sok faktoros dolog. Mert egy részről persze, ez egy szép nagy szám. Másrészről $217,000,000 volt a teljes költsége is a filmnek, és így nézve már annyira nem is nagy király.

Egy mozifilmnek (ahogy TV sorozatnak is), nem elég profitálni. Ahogy a TV-ben is így a moziban is idősávok vannak.
    Ha az adott sorozat helyett van másik, ami jobb számokat hoz, akkor az megy az idősávba. És ha az előbbi túl költséges másik idősávhoz akkor vagy kurtítják a büdzsét, vagy elkaszálják.
    Kivéve Netflixen, mert az más kategória :D Ott elég profitálni.

Mozi esetén nyitóhétvégékben osztunk-szorzunk. És itt is, nem csak azt kell nézni, hogy egy nyitóhétévégének max 1 filmet küldesz neki (vagy kettőt, de akkor nagyon más stílusban, hogy ne légy önmagad konkurenciája), hanem még azt is, hogy a többi stúdió mivel nyit.
    Őszintén szólva egy Star Wars-szal megegyező héten nyitni borítékolt bukás, és nem ez az egyetlen ilyen film.

Szóval nincs olyan sok esélye egy stúdiónak blockbusterre. Nagy profitban bíznak. Már csak azért is, mert itt-ott embertelen nagyokat buknak is.
    Sokszor bátrak, és buknak. Így azért szintén sokszor követik a bevett recepteket. Így lesz whitewashing is. Mert ez a biztos recept.

"Nem hiszem, hogy az ő hibája, ha néhányan nem tudják helyükön kezelni a dolgokat."
    Az akciófilmekkel alapvetően nincs gond. Akinek stílusa, annak stílusa, akinek nem, annak nem.
    De ez nem egy jó akicófilm. Ez van, és sajnos ezt el kell fogadni.

Rotten: 15%. Audience Score 52%
    És az utóbbit nem kritikusok szedték össze. Hanem a nézők.
    IMDB: 5.4
    Szintén nem kritikus pontszám.

Egyébként a kritikust se kell lenézni. Ő egy olyan ember, aki NAGYON szereti a filmeket. Ezért foglalkozik velük. És picit jobban érti a miérteket. Picit több olyan dolgot vesz észre, amit Te (vagy én) nem biztos. Mennyi, de mennyi esetben éreztem én is, hogy nem tetszett egy film. Csak úgy valahogy nem jött be. De egy kritika pont remekül rávilágított. És ebből jobban megismertem magamat is.

Hogy kinek melyik kritikus jön be, az a maga dolga. Ez legalább olyan fontos választás, mint hogy ki milyne pártot támogat. Van aki szubjektívebb, vagy aki objektívebb módon próbál beleondolni abba, mit fog gondolni a néző, ha beül.
    Nekem a filmkritika egy külön műfaj, és kicsit szeretek a kritikusra emberként gondolni. Általában az Otherworld és Szirmai kritikáit nézem. (illetve játékokból gameday, néha theVR)

Ezeket az embereket ismerem. Ez is a gondom néha az SG-s cikkekkel. Konkrétan nem találtam meg, hogy ki írta a cikket. Ha Szirmaival bajom van, nem a youtube-ot szidom :D Az SG-nek is kicsit több teret kéne engednia a kritikusainak. Szépen tessék kitenni a kritikus nevét, fotóját. Akár több kritikus cikkét is ki lehetne tenni ugyanarról a filmről is.
    És majd megismerem őket. Majd eldöntöm, melyikkel van hasonló gondolkodásmódom. Melyiktől tudok tanulni, melyik segít megérteni, és melyikre lehet esetleg hallgatni, ha azt szeretném eldönteni, hogy mire költsem a 2 ezer forintom a mozipénztárnál.

Mert hát ja... a mozi pénzbe kerül. A trailer meg hazudik :D

Az utolsó lovag meg egy rossz film. Nem szubjektíven. Objektíven rossz film. Nem tetszett az embereknek.
    És franchise rendszerben egy film minősége nem az adott filmen, hanem inkább a következőn csapódik le.

Ilyenkor amúgy nem menthetetlen a dolog. Érdemes lehet kicsit pihentetni a szériát, és mikor már "rég volt" Transformers film, akkor lehet csinálni még egyet.

"ellenben a Halálos iramban szériával. Na ARRA nincs bocsánat!"

Hú az is érdekes kérdés. Nem sok olyna széria van, amit ennyire utálnék egy szeretnék egyszerre. Bírom a színészeket, és bírom a dolog "menőségét"
    30 felett vagyok, én a 80-as évek akciófilmjeim nőttem fel Tango&Cash, Pusztító stb... és ezt nekem nem a Expendables hozta vissza, hanem épp a Fast&Furious.
    Szirmai porba taposhatja a "család" dolgot, ez egyszerűen működik. Meg az akció is.

Csak HÜLYE. De NAGYON.... volt olyan akciójelenet, amit konkrétan azért nem tudtam élvezni, mert annyira fájt, hogy ekkora hülyeség a világon nincs. Pedig tudtam élvezni még a Pacific Rim-et is... pedig lássuk be abban a filmben sincs egyetlen karakter sem, akinek akár egyetlen értelmes ötlete is lett volna. Bárki bármit csinál, az a legrosszabb dolog, amit csak csinálhat :D Főleg a vezetők. Akár katonai, akár alien :D De élveztem.

Amikor a Fast&Furiousban megjelenik "god's eye", fogtam a fejem... mert szoftverfejlesztőként vagy ezer okot fel tudok sorolni, ami miatt ilyen rendszer megalkotása közel lehetetlen.
    De amikor elkezdték az utca ÖSSZES autóját távirányítani.... azt konkrétan fájt. Leállítottam a filmet, és kimenten inni egy limonádét, mert ez konkrétan akkora baromság, amit nem tudok élvezni. Kicsit, mit amikor a Jégkorszakban ünneplik a Karácsonyt (Jézus előtt sok tízezer évvel). Értem, hogy mit akar elérni, de egyszerűen túl hülye...

Van egy tengeralattjárónk atomtöltetekkel a fedélzetén, és úgy gondolják, hogy a legokosabb dolog lenne beleereszteni egy hőkövető rakétát...
    Az előző részekben is tojtak a fizika szabályaira. (ahogy itt is, amikor a töredező jégdarabokon rallyztak sportkocsikkal.) De ez nem érdekli az embereket.

Ennél szerintem a Transformers még hihetőbb is. Sokat segít neki, hogy Sci-Fi, ahol azzal, hogí "idegen technológia" sok mindent könnyebben le lehet tolni az emberek torkán.
    Szóval ja ez a fő különbség. Hogy az egyik film hiába sokkal hülyébb, mégis közönségsiker, mert a script maga nem rossz, és a karakterek kedvelhetőek. Egyszerű, de jól öszeáll
    A másik meg összetettebb ugyan, de nem áll össze. A karakterek meg nem kedvelhetők. Most komolyan, ki nem imádta Jason Statham-et? Pedig nem egy klasszikus színművész. Suttyó, mint Vinnie Jones. Hmm... tényleg, őt is be lehetne szervezni :P

Amit a kisbabával leművelt a repülőn, az egyszerűen epic :D Plusz a széria meg is tud lepni. Nem akarok spoilerezni, de vannak érdekes csavarok benne.

Míg a Transformersben ha elmesélném az egész story-t... még csak vállrángatást se nagyon kapnék. Senkit sem érdekel ezeknek a karaktereknek a szenvedése. Nem lehet azonosulni velük. Még a Transformers 1 főhősével lehetett, bár utáltam a színészt :D

Amúgy nekem tetszett a Transformers. Hozta, amit vártam tőle.
    De.... egy szar filmet vártam tőle, ez tény :D