• Szuna
    #3
    Ebben nem találtam meglepő dolgot, mert amikor már elkezdett növekedni a nap, szedte össze maga köré az ott található anyagot úgy tett a többi távolabb eső anyag is és elkezdtek koncentrálódni. A Jupiter és Szaturnusz valószínűleg rendelkezhetnek szilárd maggal, mert nem csak gázok voltak jelen akkoriban, hanem volt por és egyéb szilárd anyagok is, amik segítettek összeállni és onnantól kezdve elkezdhettek növekedni.

    A Jupiter közel állhatott hogy nap legyen belőle, de valamilyen folyamat miatt végül nem lett az, meg a rendszer kezdetben kaotikus volt és rengeteg proto bolygó alakult ki, amiknek a zömét vagy holdként befogták, vagy ide oda dobálták a rendszerben esetleg párat kilöktek mások egyesültek vagy megsemmisültek. Az is érdekes, hogy pl az Uránusz és a Neptunusz miért kerültek hátulra, mert lehetséges, hogy eredetileg beljebb helyezkedtek el, de valamitől peremre kerültek.

    Az a valószínűbb a Jupiternél, hogy távolabbi anyagfelhőben alakult ki és megvolt a távolsága a Naptól, viszont a "rivális" bolygók elszipkázták előle azt az anyag mennyiséget, ami kellett volna ahhoz, hogy nappá váljon.