• NEXUS6
  #41
  Félre értesz. Itt nem kell oldalt választanunk, hiszen mert már van egy és ez a magyar oldal. A II. VH után kialakult egy kétpólusú rendszer, ami az európai status quót, gyak a jalltai befolyási övezeteket stabilizálni igyekezett, ha úgy nézzük ennek leképeződése egy csomó olyan nemzetközi szervezet ami úgymond a "béke és bizalom erősítését" szolgálja, az ENSZ, EBESZ, még a NATO is. Ez a helyzet az Európai, nyugati országoknak nagyjából meg is felelt. A nagyok játszottak a fejünk felett, valahol a világ másik felén, de bennünket, valójában mindenkinek az elsődleges hadszínterét békén hagytak.

  Mert ugye az ami Európára jellemző volt az elmúlt 70 évben az marhára máshogy volt a világ többi részén. A nagyhatalmak folyamatosan szkanderoztak, háborúztak, gazdaságilag, ideológiailag, diplomáciailag, meg ezer formában.

  90-ben volt egy kegyelmi állapot, amikor Amcsi gyak egyedül maradt szuperhatalomként. Az akkori euforikus állapot, a "történelem vége" meg egyéb érdekes gondolatok arról szóltak, hogy nem kell többet háborúzni ez a hegemónia és hierarchia az országok között stabilizálható és stabilizálandó.

  De eltelt 25 év, új nagyhatalmi kihívók emelkedtek fel, sőt Oroszország is visszaerősödött valamelyest, azonban immár Jalta az EU és a NATO keleti bővítésével idejétmúltnak tekinthető.

  A lényeg viszont az, hogy valóban akár az amcsik, akár az oroszok, vagy a kínaiak egy olyan világban, ami megjósolhatóan jelentős változások elé néz már lokálisan sem elégednek meg az aktuális erőviszonyok, a béke stabilizálásával, hanem saját érdekeik szerint különböző eszközökkel igyekeznek azt kedvező irányba befolyásolni, most már Európában is politikai, ideológiai, gazdasági, újabban már információs eszközökkel is. De végső soron akár előkerülhetnek a fegyverek is.

  Nincs jó és rossz, agresszor meg védő.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.06.14. 15:05:24