• cylontoaster
    #13
    "Az egyetlen oka annak, hogy ezek ebben a formában léteznek, az az, hogy erre van igény."
    Vannak esetek, amikor ez nem elég. A nyilvános kivégzéseket is sokan megnézték, alighanem ma is így lenne. Ha mégsem, akkor a nyilvános megszégyenítéseket.
    És cég vagy nem cég, ha ennyi ember életére hatással vannak, akkor kötelességük megfelelő irányba terelni a társadalmat. Ugyanis tetszik vagy sem, de a világ vezetői közé tartoznak ezzel. Ha ezt nem teszik, és látványosan a pénz a szempont, akkor joggal szidják őket, vagy a kapitalizmust (vagy a multikat :P).

    (Skylake értelmesen szokott értelmeset írni, a hangvétel kimondottan az adott témának köszönhető.)

    "Az embereket ellenben nem zavarja, hogy reklámokat néznek, és felhasználják a meta-adataikat reklámcélra."
    Ez egy szűk rétegre igaz, de leginkább valószínűleg senkire sem. A felhasználók zömének fogalma sincs milyen infókat lehet róla így megtudni, tehát nem tudatosan döntenek arról, hogy nekik ez nem gond. A többség még azt sem tudja hogy más felhasználó miket tudhat meg a FB oldaláról, nemhogy azt, hogy maga a cég mit tárol rólad. Illetve baromira nem mindegy, hogy amit rólad lement, az kinyerhető-e a személyedre szólóan, vagy tényleg csak statisztikai adatként jelenik meg. Persze lehet hogy az sem zavarna téged, de az emberek többségét biztosan. Elég megnézni hogy a különböző kormányzatok ellen mekkora az ellenszenv: ha a hatóságok adatokat tárolnak rólam az gáz, ha köztéri kamerák vannak ahol látnak engem akkor az gáz, stb. A mocskos titkosszolgálatok is lehallgatnak. Inkább veszek drága telót amin tuti biztonságban vannak az adataim, inkább használok titkosított chatet. De a FB-ra azért kitolok mindent, az nem gond, hogy ők mindent látnak. És nem csak a posztokról van ugye szó, hanem konkrétan minden böngészőben megjelenő adatról, mert amit a FB véletlen nem lát, azt a Google igen.

    És persze lehet, hogy ez valakinek nem gond, valószínűbb, hogy nem örül neki, de kénytelen beletörődni, mert még így is kap annyit, hogy (szerinte) megéri. De az biztos hogy a legtöbb embernek lövése sincs arról, hogy mit "vállal".