• VolJin
    #13
    Ebben tévedsz.
    Az összes többsejtű élőlény egy egyszeri esemény következménye. Egy nagy egysejtű bekebelezett egy kicsit, de nem megölte az egyik a másikat, hanem szimbiózisban éltek tovább. A kicsi anyagcsere végterméke a nagyobb tápláléka volt. A kicsi sejt az őse az összes mitokondriumnak. Így vált lehetővé, hogy hosszabb dns-t tudjon működtetni a sejt. Így indulhatott el egy olyan mutációláncolat, ami lehetővé tette a többsejtű életformát, aminek feltétele egy hosszabb dns. Evolúciócal nem alakulhatott volna ki a többsejtű életforma, mert jóval hosszabb dns kell hozzá, amit a kezdeti egysejtűek az anyagcserével el tudnak látni.
    Egyszeri esemény, egyetlen sejtbekebelezés vagy behatolás, amit mindkét sejt túlélt következménye a többsejtű létforma. Azaz a répától az emberig minden többsejtű organizmusnak egy közös őse volt. Pontosabban kettő.
    Ennek eredménye, hogy minden többsejtű élőlénynek van mitokondriuma.
    Neked is két dns-ed van. A dns és a mitokondriális dns. A mitokondriumok a sejtek erőművei. De eredetileg egy metán termelő kis baktériumok voltak, amik egy nagyobb sejtben találtak élőhelyre. A mitokondriális dns-t csak anyai ágról örökölheted, mert a petesejtben vannak mitokondriumok, a hímivarsejtben meg nincsenek.