• kvp
    #7
    Alapveton a mai programok egy reszenel a fejlesztest vegzo mernokok nem gondolnak a mernoki tudassal nem rendelkezo emberekre. Jo pelda a windows, ahol egyfajta felulet van csak, amit mindenkinek meg kellene tanulnia hasznalni. Pedig az emberek tudasa eltero es mar anno az Amiga idejen is voltak probalkozasok a tobbszintu feluletek hasznalatara, hogy legyen egy 'nem ert hozza', 'ertelmes felhasznalo' es 'rendszergazda vagy mernok' tipusu felulet.

    Az Apple mashogyan kozelitette meg, nalluk mindenki az idiota es nem ert hozza besorolasban van, tehat a tulajok nem nagyon tudjak elallitani a keszulekuket. Mivel a felhasznalok tobb mint 99%-a pont ilyen hozza nem erto, ezert nekik ez a megoldas tokeletes. Hosszu tavon nezve a megoldasuk bevalt, csak dragan adjak ahhoz, hogy mindeni ezt hasznalja.

    Ha valaki kihozna egy ingyenes, de teljes tudasu, viszont a buta user-ek ellen vedett rendszert, akkor az emberek nagyresze ezt hasznalna. A hibak ellen pedig az egyik legjobb vedekezes ha keveset tud az adott keszulek, mert akkor ott statisztikailag kevesebb hiba is lesz. Raadasul ez az emberek joreszenek boven eleg.

    A jogi szabalyozas viszont kerdeses, mert a szoftverek globalisak, viszont a torvenyek lokalisak, ezert nem igazan eri meg olyan szoftvert kesziteni ami minden jogszabalynak megfelel. Igy kerult be a windows licenszebe is, hogy semmilyen felelosseget nem vallalnak, a szoftver garanciaval semmire sem jo, ezert mindenki a sajat felelossegere hasznalhatja csak. Ha minden jol megy es atmegy az EU-n a cikkben leirt szabalyozas, akkor egy ilyen semmire nincs garancia feltetellel tobbet nem lehetne forgalomba hozni semmilyen szoftvert. Viszont Europa nem akkora piac, hogy megerje vele foglalkozni, tehat ha megis meglepik, akkor nem lesz szinte semmi sem elerheto.

    Hosszu tavon egyebkent tenyleg a biztonsagos, buta felhasznalonak buta keszuleket elv lenne nyero, de ez nagyon hamar atmehet abba, hogy kulon pilotavizsga nelkul senki ne kapjon rendszergazdai jogokat a sajat gepen. Ez meg a tenyleg hozzaerto felhasznalokat boritana ki es igazabol meg se oldhato rendesen, lasd az Apple rendszerek jailbreak-jeit.