• asgh
  #99
  "Jelen esetben, ha kérdést meg akarjuk válaszolni, nagyon is helyénvaló, hogy először azt tisztázzuk, a kérdés megválaszolható-e, azaz helyes nyelvészeti szempontból. Tudom ezt nehéz megemészteni, de nem minden kérdés értelmes, ez pont legendásan egy ilyen kérdés."

  Ez így lenne korrekt:

  "Sok dolog nyilvánvaló, miközben _tudományos szempontból_ valódi tartalma nincs, csak érzelmi töltete. Jelen esetben, ha a kérdést _tudományos szempontból_ akarjuk megválaszolni, nagyon is helyénvaló, hogy először azt tisztázzuk, a kérdés megválaszolható-e _tudományos szempontból_, mindenek előtt helyes-e nyelvészeti szempontból. Tudom ezt nehéz megemészteni, de nem minden kérdés értelmes _tudományos szempontból_, ez pont legendásan egy ilyen kérdés."

  Mielőtt még belekötnél, természetesen nem tudományos kérdések is vizsgálhatóak nyelvészeti szempontból, viszont azok megválaszolásához nem alapfeltétel, hogy minden nyelvtani szabálynak maximálisan megfeleljenek, ha a kérdező és a kérdezett megérti, hogy mire gondol a másik.

  Amúgy ugyanezek a mondatok akkor is érvényesek, ha vallási fanatikusok alapvető tudományos kérdéseket (pl. "hogyan alakult ki a világegyetem") vallási alapon próbálnak megmagyarázni:

  "Sok dolog nyilvánvaló, miközben _vallási szempontból_ valódi tartalma nincs, csak érzelmi töltete. Jelen esetben, ha a kérdést _vallási szempontból_ akarjuk megválaszolni, nagyon is helyénvaló, hogy először azt tisztázzuk, a kérdés megválaszolható-e _vallási szempontból_. Tudom ezt nehéz megemészteni, de nem minden kérdés értelmes _vallási szempontból_, ez pont legendásan egy ilyen kérdés."