• Irasidus
    #68
    "Az ateisták azt állítják, hogy a tudományosan nem megválaszolható kérdések eleve értelmetlenek, azokkal nem lehet érdemben foglalkozni, legfeljebb a kérdést felvető személyt lehet pszichológiai vizsgálat alá vetni. Ez az álláspont viszont ugyanúgy belső, személyes, hitbéli meggyőződésen alapul, mint bármilyen vallás."

    Az ateizmusnak többféle ága van, ráadásul sokszor olyan istenellenes és agnosztikus, vagy aufklerizmus nézeteket is ide sorolnak (ma már) ami nem szerves része! Tehát az ateizmus egy gyűjtőfogalom lett, így ilyet állítani egy mondatban, hogy mit is mond, hamis és téves. Ráadásul olyat sem állít az ateizmus. hogy "tudományosan nem megválaszolható kérdés értelmetlen", hiszen maga az ateizmus is egy filozófiai irányzat volt valamikor, és ugyebár a filozófia nem csak azzal foglyozik ami megválaszolható. Másrészt jelenleg is több természettudományos kérdés van, amit nem tudunk megválaszolni, akkor azok nem léteznek, ne foglalkozzunk vele? Na, ugye. És végül a meggyőződés, feltételezés, sejtés nem egyenlő a hittel, bár nagyon tetszetős érv, hogy mindent egy kalap alá vegyünk, de azért nem kellene ennyire elmenni nyelvbűvészkedés irányba.

    És még egy, ha valami szubjektív az eleve nem a valóságról szól, hanem arról, hogy mit gondolunk, mit érzünk. Ilyen kérdésekkel foglakozik a pszichológia, és nem a betegségekre gondolok, ami szintén tudomány. A kérdés, az, hogy a belső fantáziavilágot miért akarja valaki valóságosnak tekinteni? Mert csak?
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.05.23. 16:43:06