• cylontoaster
    #68
    "Nem mondtam, hogy a tech miatt él rosszabb helyzetben,"
    Ezért volt zárójelben, nem célzottan az általad írtra ment.

    A filozófiával kapcsolatban nem értek egyet. Szerintem fontos (lenne), az életünkre jelentős hatással bíró valami (ami nem tudomány). Az hogy 1-1 megmondóember vagy lassú folyamatok eredménye az végsősoron mindegy, persze a megmondóemberek, pláne az én filozófus vagyok típusúak.. hát érdekesek. De maga a filozófia kell és van, mert ennek fényében éled az életed. Elég megnézni az élj a mának, szard le a jövőt hozzáállást, és az eredményét. Vagy azt, hogy mennyi a difi az egyszer élsz és az úgy élj, hogy következő életedben ne csótány legyél közt.
    Én pont azt látom problémának, hogy a filozófia megrekedt, messze nem követte le a technológiai és a társadalmi változásokat, aminek következménye rengeteg probléma.
    És ez lenne a leginkább gond a robotizációval is, az emberek fejében az van, hogy a munka az érték. Ha nem dolgozol nem érsz semmit. Ha én 8 órában szalmakalapot gyártok, napi 50-et, amit egy gép megcsinálna fél óra alatt, akkor én értékes vagyok, mert dolgozok. Ha kiváltanak géppel, akkor én haszontalan naplopóvá válok, pedig nekik nem lesz kevesebb szalmakalapjuk, sőt..
    És a másik oldalon velem is probléma lenne, mert ha megkapnám a robotizáció miatt nekem járó alapjövedelmet/segélyt, és én hátradőlnék otthon, nézném a vadangyalt meg játszanék a COD20-al, mert megtehetem, ahelyett hogy keresnék olyan hobbit, ami tényleg érdekel és másnak is hasznára válik*, akkor azért van gond. És (szerintem) az emberek zömének momentán ilyen a mentalitása, mindkét oldalról.

    *Mondjuk olyan hobbit, amiből megélni momentán nem tudnék, vagy nem úgy, mint a szalmakalap gyártásból, de amúgy szívesebben csinálom és másnak is hasznos. Legyen ez virágkötés, versírás, égkékítés, tök8.