• Skylake
    #8
    Diktatúra, autoriter rezsim, önkényuralom, illiberális állam és hasonlók, ilyen erdogan rendszere az én olvasatomban. Természetesen, az, hogy ezt a rezsimet diktatúrának, autoriter rezsimnek, önkényuralomnak, vagy illiberális államnak nevezem, ez azon érték-konstelláció alapján mondom, amelyhez képest ezt a rezsimet (is) meghatározom.

    Természetesen lehet egy sokkal fejlettebb rezsimre, mint az észak-koreai rezsimre, a maga nyomorával, és megsemmisítő táboraival együtt úgy hivatkozni, hogy az az egyéni szabadság, jólét és kiteljesedés létező legjobb rendszere! Biztos lemegy ez az ottani pártagymosodában, sőt ott már önjáró a propaganda. Ugyanez lement a náci Németországban, és a sztálini Szovjetúnióban is, a maga idejében. Ugyanez lemegy mindazon rezsimek esetében, amelyek elitje szeretne elérni olyan hatalmi koncentrációt, mint az előzőleg felsorolt példaképek, ebbe beletartozik erdogan szemete, meg az EU-s pénzekből kistafírozott illiberális államocska Európa közepén. A legaljasabb népirtást is meg lehet indokolni a legmagasztosabb demokratikus eszmékkel, ha egy rezsim legitimációját alá kell támasztani!

    A diktatúrák, autoriter rezsimek, önkényuralmak különböző formái kurva jó dolgok! Akaratodat rákényszerítheted másokra, ha részese vagy a rezsimet uraló elitnek! Mámorítóan jó érzés! Nem csoda, hogy kepesztesz érte! Végre az van, amit Te mondasz, mindenki másnak KUSSSSSS! Egy pici gond van csak: közel sem biztos, hogy a privilegizált pozíciód életed végéig tart, másrészt bármikor lehetsz kegyveszett, és akkor minden, amivel másokon önkényeskedtél, ellened lesz felhasználva, pontosan ugyanúgy. És mindez egy hatalmi vákuumon belül megy végbe: az egyre nagyobb hatalomhoz egyre nagyobb elnyomást kell létrehozni, ezért egyre jobban retteghetsz attól, ha az elnyomottak egyszer megelégelik. Márpedig egyszer meg fogják elégelni. Mindez igaz, a rezsim vezetőjére, és a legutolsó janicsárára egyaránt.

    Negyedrészt, minden önkényuralom rákényszerül két dologra, egyrészt külső ellenségeket kreálni, másrészt ezek ellen egyre nagyobb mértékben, egyre valóságosabb módon harcolni ezek ellen. És sajnos mindig van olyan külső ellenfél, vagy ezek szövetsége, akik elegendő erőforrással rendelkeznek a rezsim összedöntéséhez, mert már tele van a f*szuk a rezsim virtuális vagy valós agressziójával. Minden önkényuralom esetében előbb vagy utóbb végbemegy ez az eszkalálódás, és összeomlás, teljesen mindegy, hogy jakobinus diktatúráról van szó, vagy a most a kis koreai bunkó erőlködéséről. Vagy az ilyen szarfaszúakról, mint erdogan, illetve a mi külön bejáratú pszichopatánkról.