Ilyen alapon a nyelvújítás előtti Magyarországot is siratni kéne, mert az az identitásunk már nem létezik.
Az identitás nem elvész, hanem átalakul (tekintve az előbbi példát is, mert ugye még vagyunk). És nem mennyiségben, hanem minőségben változik a "Föld identitásválasztéka". Mert ugye attól még egyik kultúrából sem lett Anglia, hogy az angol nyelv lett a hivatalos nyelve. A nyelvek önmagukban nem asszimilálnak, mint a borg.
Egy nyelv pedig nem feltétlenül tűnik el attól, hogy hivatalosan nem használják. Sőt, még úgysem jár, mint a latin, hogy leírva ismerjük, de kiejtve nem nagyon, mert a rómaiaknak nem volt videokamerájuk. Legrosszabb esetben nem fejlődik tovább.
A nyelvek az egyes embercsoportok közötti földrajzi izoláció miatt fejlődtek ki. Manapság ilyesmi már nem nagyon van. A kultúrának millió aspektusa létezik, a nyelvek szerintem inkább az emberiség megosztásának mesterséges fenntartásában "segítenek", minthogy tényleges hasznuk lenne. Gondolj csak arra, hogy elmész külföldre, sok országban hogy néznek rád, ha megszólalsz magyarul. De bármilyen nyelven bármilyen más nyelvű országban is ugyanez van. Az arckifejezésükből pedig nekem nem az jön le elsőre, hogy most azt gondolják magukban, milyen csodálatos a világ a sokszínű kultúrájával, és mi most itt személyesen megcsodálhattuk az egyiket...
Hogy visszatérjek a hasznosságra. A nyelv eszközjellege szerintem lényegesen fontosabb nézőpont. A tudományban pl. két közös nevező van. Hogy ugyanabban a világban élünk (sem a tudományos közösség, sem pl. a fizika, kémia, biológia stb. törvényszerűségei nem állnak meg az országhatároknál), és hogy a tudományos közösség nemzetiségi hovatartozás nélkül egységes nyelven kommunikál, hogy a közösség tagjai meg tudják értetni magukat egymással. Ez az egységes nyelv pedig jelenleg az angol, ami több, mint alkalmas a tudományos kommunikációra, hiszen végtelenül egyszerűen, ugyanakkor megfelelően precízen ki lehet vele fejezni bármit, és az új felfedezések nyelvbe való egyszerű beépítése sem okoz problémát. Szerintem tudok magyarul, mégis valahogy ódzkodok magyar nyelvű cikket írni. Nem praktikus soha véget nem érő körmondatokkal leírni valamit, ami angolban pár szó, és egy egész világ tudja, miről beszélek.