• NEXUS6
    #15
    Azért az empátia nem egy hihetetlenül bonyolult dolog. A fejlett, közösségben élő élőlényeket jellemzi, gyak a tevékenység összehangolsát segíti elő.

    Kapcsolódik az érzelmekhez, amelyek viszont úgy határozhatók meg, hogy a test üzzemmódjait meghatározó hormonok hatására elsődlegesen aktiválódó viselkedési minta csomag és ezekhez kapcsolódóan a szervek spec működésének egyfajta egysége.

    A robot is figyelhet azokra a jelekre, amelyek a test állapotát és ehhez kapcsolódóan az érzelmeket jellemzi. Korog a gyomor, remegő kéz, valszeg alacsony vércukorszint, ingerlékenység, emberünk éhes, amire robot megkínál egy műzliszelettel. Kb. ennyi.
    A lényeg, hogy szükséges a programján belül egy olyan modult kialakítani, amely beazonosítja az embereket, majd modellezi azok belső állapotát, megvizsgálja a modell és a tapasztalt infók közötti korrelációt, amennyiben bizonyos előrejlezések beigazolódnak, akkor a modell állapotát helyesnek véli és aszerint cselekszik, kommunikál az emberrel.

    A tudat viszont más kérdés. Most ne foglalkozzunk azzal a meddő vitával, hogy egymásról bizonygatjuk, hogy a másiknak nincs. Fogadjuk el, hogy minden embernek sajátja. Én kb két megközelítést látok:
    1 A tudat valami a testtől nagyrészt független, de ahhoz kapcsolódó dolog, ami az összetett vielkedéssel rendelkező létezők sajátja. Ha ez így van, akkor még nagyon messze vagyunk, hogy ilyet előállítsunk, vallásos/ezo könyveken kívül semmit nem tudunk erről.
    2. A tudat a bonyolult információfeldolgozó rendszerek szükségszerű sajátossága. Ez utóbbi esetben nem kell erölködnünk, mert Szkájnet így is úgy is öntudatra ébred, ha elér egy szintet.