• end3
    #31
    Nevetséges, nincs olyan az üzleti életben, hogy azért, mert éppen lehalt az MS terheléselosztó szerverei közül pár, ezér most, amíg megtalálják a hibát, - fél napig az AZURE-osok közül, - Magyarországon nem dolgozik senki. (Nemrégen volt ilyen az MS AZURE felhőjénél.)

    A felhő kétféle, lehet "Private Cloud" is, nem csak a világ túlsó oldalán az Amazon-nál, MS-nél, Google-nél. A cégvezérek nevetséges vágyálma, hogy az informatikai kiadások a "felhő" igénybevételével megspórolhatók.

    Még drágábbak lesznek, mert a felhős tárhelyekre, szolgáltatásokra kifizetett pénzeken kívül, fennt kell tartani párhuzamos infrasruktúrát is. Erre pár központi üzemzavar után, gyorsan rájönnek majd. (Ezért nem igaz a felhővel kereskedők "olcsóbban kijön" állítása. Pusztán marketingfogás. Ráadásul egy egész világot kiszolgáló, redundánsan felépített, globálisan centralizált felhős rendszer fenntartása nem olcsóbb mint sok kicsi, decentralizált és egyéni céges igényekre méretezett szerverrendszer. Olyan ez, mint a városi vagy falusi élet költségeinek különbsége. Ahol helyileg dől el, mire van szükség, az kevesebb pénzből megoldható, racionálisabb erőforrások használatát jelenti. Egy sokmilliós világváros esetén az egy lakos életének fenntartására eső költségek lényegesen magasabbak. (Mert sok problémamegoldást, nem lehet szerényen, a helyi viszonyokra-lakosokra méretezni.)

    Lsd. pl. az Adobe CC felhős megoldását. Fejlesztenek és adnak kb. húsz programot mindenkinek olcsóbban, mint a többség által használt 4 fő program ára. De mindenki a szoftverbérleti éves díjban, egyértelműen valahol kifizeti a 20 szoftver fejlesztési költségét. Abból meg használ négyet. Nem ésszerű és nem költséghatékony igényekhez igazított rendszerek, megoldások ezek, viszont túlköltekező, a valóságtól folyamatosan távol lévő, centralizált rendszerek, amelyek olyan megoldásokat is kifizettetnek a felhasználókkal, amelyekre többségüknek valójában semmi szükségük nincs. (Tisztán gazdasági erőfölényből, ill monopolhelyzetből eredően, létrehozott és kényszerített megoldások kifizettetése a "nagyérdemű", gyakorlatilag átvert felhasználókkal, akik nem vehetnek igénybe logikusabb, az igényeikre méretezett, konkurens megoldásokat, mert a "nagyok" azokat még időben "kiírtották" a piacról. A "felhő nyomulása" is ezen a nyomvonalon halad. Ki akarja írtani a decentralizált megoldásokat az IT szolgáltatások piacáról, de nagyon.

    A "privát felhő" a jó irány, ott meghibásodás esetén, a hiba elhárítása vagy a kiváltás helyben, gyorsan megoldható. Ha akad elköltenivaló plusz pénz, akkor az adatokat biztonság okából, lehet szinkronizálni akárhová, "nagyfelhős" tárhelyre is.

    Utoljára szerkesztette: end3, 2017.04.20. 10:40:23