• cylontoaster
    #9
    Nem az informatikus az igazán hiányszakma, de még csak nem is a programozó. Ami borzalmasan hiányzik, az a jól képzett, magas szintű tudással rendelkező programozó, vagy inkább programtervező.
    Ennek tudható be az, hogy egy összetettebb projekt 3 részre osztható, a legzsírosabb, leginkább absztrakt látásmódot igénylő részt tőlünk nyugatra, a középső részt pl. nálunk, míg a nettó gépelést keletre (tipikusan india) csinálják.

    Ahhoz hogy az első részhez hozzá tudjon szagolni az emebr, nem árt a matek tudás, illetve megfordítva: eleve olyan absztrakt látásmód kell, ami kell a matekhoz is, tehát aki kibukik matekból az amúgy sem lenne erre alkalmas.

    A kibukás is egy szűrő, a másik probléma hogy mesterképzésre alig mennek, mert (rövid távon) nincs értelme.

    Lehet képezni végtelen olyan programozót, aki 1-2 nyelvet ismer, abban profi, de magas szinten nem tud tervezni, csak így a adott projektek legtöbb pénzt adó részét nem mi csináljuk. Előnye, hogy erre sokkal több ember képes, és sokkal kevesebb oktatást igényelnek.

    #Cat: aki egy tudományegyetemen programtervező matematikusnak ment, az mit várt?

    Plusz a matek egy jó szűrő: aki nem képes elvégezni ezeket a tárgyakat, az vagy tojik rá vagy ennyire nincs logikája. Nem tudom melyik a jobb munkaerő.. A gond nem a sok matekkal van, hanem az aránytalan és értelmetlen elméleti számonkéréssel.