• NEXUS6
    #14
    "Tisztelt rádióhallgatók, a hír igaz! Csak nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem Mercédeszeket, hanem Moszkvicsokat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak." - mondja a jereváni rádió.

    A Föld jelenleg a lakhatósági zóna nagyjából közepe táján van inkább. A légköri széndioxid tényleg volt nagyon alacsony, meg magas is az elmúlt mondjuk 1 Mrd évben, az átlaghőmérséklet és a CO2 közötti görbe valójában évszázmilliós időskálán nem korrelál. A Nap teljesítménye valóban növekszik, 500 ppm-nél viszont valszeg nem fognak lakhatatlanná válni egyes régiók, épp ellenkezőleg, a száraz körülmények között a növények a nagyobb CO2 szint mellett is életképesek maradnak!
    Az elmúlt pár 10 millió év során volt olyan amikor a 2000 ppm-volt a CO2, pl. dinók korában. A sarkvidékek átlaghőmérséklete ekkor azonban "csak" +17 C fok körül volt. A globális átlaghőmérséklet volt 25 C fok körül.
    A Vénusz felszíni hőmérséklete üvegházhatás nélkül olyan + 45 C fok körül lenne, a jelenlegi földi légkör üvegházhatása 33 fokot emel. Az élet fenntarthatóságára 120 C fokot mondanak. Szal egy földihez hasonló légkörrel a Vénusz esetleg ma is otthont adhatna valamiféle életnek.