• TokraFan
    #10
    Ne érzelgősködj, ennél ez bonyolultabb kérdés. Az ipari forradalom után, számos mesterség kiment a divatból, vagy legalább is, minimálisra csökkent azok száma, akik meg tudtak élni belőle. Ez a fejlődés része. Ma már nem lepődsz meg azon, hogy nem találkozol úton-útfélen vargákkal, cipészekkel, kosárfonókkal srb., pedig régen tömegek űzték ezeket a mesterségeket is.
    A kulcs az átképzés! Ha valamit jobban csinál egy gép, akkor csinálja az. Az emberek pedig olyan ágazatokban képezzék magukat, ahol szükség van rájuk! Pl. informatika egyes ágazataiban akkora hiány van még ma is, hogy sok országban csak import munkaerővel képesek kezelni a problémát és nem győznek pénzt és juttatásokat ajánlani a munkavállalónak, hogy megnyerjék maguknak. 40évvel ezelőtt még alig létezett ez a munkakör, volt 1-2 általános szak az egyetemeken és kész. Ez csak egy terület, rengeteg műs is van.
    Kevésbé képzett munkaerőre is szükség van sok helyen, csak már nem ott ahol eddig, a szalag mellett 3 műszakozó betanított munkásra egyre kevesebb az igény, mert ahol lehet, kiváltják a gépek. Cserébe van munka bőven szociális területen, ápolókra, gondozókra szükség van, ahogy az építkezéseken is segédmunkásra. Munka van! Az átképzéshez kell hozzászokni.