1. Semmi bajom az eredeti verzióval, magam is azt játszottam VÉGIG tavaly. De nem 2 perc volt, mire be tudtam lőni, hogy fusson a gépen. Trial-and error próbálkoztam a feliratméretekkel a toolokban, mire meglett egy játszható beállítás. Szóval átkozott nehézkes. És nem... a játék is nehézkes, de ennek NEM része a szemét telepítési procedúra...
2. A Beamdog összes munkája kritkán felüli. Amit csinálnak, az minőségileg teljesen jó. Persze, vannak apró gondok. (pl jó lenne ha nem kéne minden exe-re külön belőni High DPI Scaling letiltását windows-ból) De a feldolgozások jól irányíthatóak, könnyen futtathatóak, szépek, jól skálázódnak, és történetileg is hűek az eredetihez.
Pénzt csinálnak valamiből, amihez értenek, és amire IGÉNY van. És más nem csinálja. Ez pedig kérlek zseniális. Őszintén remélem, hogy eljutnak majd az Icewind Dale 2-höz is... sőt, nekem még egy Fallout 1-2 feldolgozás is jöhetne tőlük, mert szerintem kifogástalanok.
Csináltak amúgy saját tartalmat is. Nekem az is tetszett. Ha neked nem, nem kell játszani vele. De a remake-ek szerintem mesterművek, és hiánypótlók, és fogalmad sincs, hány emberhez juttatják ez ezeket az amúgy lassan feledésbe merült remekműveket.
Igen, pénzt csinálnak. Igen, más farvizén. De amíg erre valaki képes úgy, hogy közben kielégít egy valós igényt, addig szerintem zseniális, és így tovább!
Nem azt mondom, hogy a Beamdog a megváltó, vagy hogy a munkáik tökéletesek. De nem szentségtelenítik meg a játékokat. Amihez hozzányúlnak, azt a kellő tisztelettel teszik!
3. Igen. Mobilokra. Haver, lassan akkora mobiljaink vannak, mint régen a monitorok voltak. Én a Baldur's Gate I-et annak idején egy 14"-os CRT-n toltam.
Ma a tabletek akkorák, és ezerszer jobbak a felbontások is.
Sok embernek nincs is számítógépe. Meg minek? Ebben a játékban nem kell begépelni semmit. Őszintén szólva nem látok semmi okot arra, miért ne lehetne ezt tableten játszani. Persze, ez nem egy casual játék. Ez egy mestermű. Ehhez idő és kitartás kell. De ez platformfüggetlen. Ismerek olyat, ami aki simán végigvitte a Baldur's Gate-et is a tabletjén.
Sőt, én pl cégigvittem a Little Big Adventure-t a 4,7"-os telefonomon. Pedig arra játékra sem merném azt mondani, hogy casual.
Nem mellesleg regényeket is telefonon olvasok... Az sem 10 perces móka :D
És nem sokban más, mint ez...
Vagy azt mondod, hogy a Ready Player One-t telefonon kiolvasni is blaszfémia?
Na akkor még annyit hadd tegyek hozzá, hogy egy mobiltelefon esetén ma már szinte a pofonegyszerűség határát súrolja egy egér+billentyűzet hozzáadása. (bluetooth). Sőt, az android elkezeli az OTG-n rádugott Xbox 360 controlleremet is :D Teszteltem.
A képet is ki lehet tolni tévére vagy monittorra. Ott van az MHL, ha támogatja a telefon... de ha nem kábelen érdekel, van miracast is (bár annak a minősége... szóval lehet még hova fejlődni... főleg válaszidőben.... bár ez nem egy autóverseny, itt az mindegy)
Rengeteg ismerősömnek nincs PC-je. Legtöbb embernek ma már nem kell. Laptop se. A facebookot elérik telefonról, tabletről is.
A játék meg nem attól függ, hogy min játszod. Az számít, hogy játszhatsz. Mert tudsz!
És értékelheted azt a zseniális játékot, mert megadatik.
Igazad van... 10 ből ha 1 ember érti igazán, és ez nem fog változni. De attól az 1-től meg ne vegyük már el...!
Összegezve: Ez a hír jó. Ebben semmi rossz nincs. Ez így eljuttatja majd ezt a játékot egy halom új emberhez. És lesz köztük pár, aki látja majd benne azt a különlegességet, ami benne van.
Mert a Baldur's Gate I-II Enhanced Editon változatok ízig-vérig ugyanazok, mint az eredeti játék. Minden pillanatban ugyanazt kaptam, amit anno imádtam. Az Icewind Tale-nél nem tudom. Ott az Enhanced-et toltam le először... Igaz elakadáskor az eredeti játék végigjátszását nézegettem, szóval nem hiszem, h nagyon más lenne az sem.