"Tévedsz, a sugárzási egyensúly nem ezt jelenti, mint ahogy a napállandó sem az föld sugárára számolják, hanem egy négyzetméterre."
Miért is, mit tekintünk egyensúlynak, amikor a napállandó is változik (pl. 11 éves ciklus)? Kifejtenéd?
Ja, nem kell, inkább utánanéztem. ;)
A napállandós kérdést meg írtam, hogy mit értettem félre, kár lenne tovább rugózni rajta.
"Szerintem írtam, hogy ez nem bizonyíték az üvegházhatásra, hanem ez annak számszerűsítése, de mintha falnak beszélni. És ha jól látom van ott egy másik egyenlet is, de arról se vegyél tudomást. Amúgy szórakoztató, hogy a napenergiát ennyire tagadod. :D Most ugye ez a szám azt mondja, hogy légkör mennyi hőt tart meg ebből, ami tökéletes egyezést mutat a gázok, a fizika tudománya által, már több mint egy évszázada felfedezett abszorpció és emisszió törvényeivel. Ennyi."
Nem rémlik, hogy a napsugárzás/napenergia jelentőségét tagadtam volna bárhol is.
Én csak arra próbálok rávilágítani, hogy amit üvegházhatásnak neveznek, az rögtön 3 jelenség összemosása, amelyeknek tök más a fizikája.
1. Hétköznapi értelemben vett üvegházhatás, mi leggyakrabban az autónk felmelegedése során tapasztaljuk. Az ablakon besütő nap melegíti a kocsi belsejét, és a zárt utastérben a konvekció megakadályozása miatt nem tud távozni, kiegyenlítődni a meleglevegő a környezettel.
2. A Föld légkörének melegítő hatása. A légkör a napsugárzás oldaláról gyakorlatilag átlátszó, melegíti a sugárzás a felszínt, az melegszik, kisugároz az űr felé, bizonyos alacsonyabb frekvenciákat elnyel, azokon újra kisugározza/visszasugározza a felszín felé is, ami emeli a felszín hőmérsékletét. Ez nem onvekcióra, hanem sugárzásra épülő jelenség.
3. Vénusz légkörének melegedése. A felhőzet a beeső napsugárzás nagyrészét 70-80% visszaveri. A fennmaradó sugárzásból a sűrű légkör közvetlenül nyeli el a napsugárzást, kb 2X nagyobb mértékben mint a földi légkör, a felszínt viszont csak 1/10 akkora napsugárzás éri. A zárt felhőzet globálisan emeli és stabilizálja a hőmérsékletet.
A számított/mért ΔT érték, amit elnevezünk üvegházhatásból fakadó hőmérsékletnek, lehet hogy kifejezi azt, amivel az egyensúlyi/légkör nélküli állapottól eltér a jelenlegi állapot, de önmagában magyarázatot nem ad.
Ennyi