• NEXUS6
    Mondjuk szerintem, ahogy szavaiból kiveszem Iras ezen az állásponton van (hogy régebben hidegebb volt az atmoszféra), meg van olyan kutató is aki úgy gondolja:
    http://www.space.com/283-venus-alive-signs.html
    Pont ebből a megszaladó üvegházhatás hipotézisből indult a polémia. Erre írtam, hogy a CO2 önmagában ilyet nem tud okozni!

Pontosítanék: tekintve mondjuk, hogy nem egy légköri gáz, hanem a kénsav/kéndioxid felhőzet széles spektrumú visszaverése az ami a jelenlegi állapotot stabilizálja én nem feltétlenül használnám azt a kifejezést, hogy az üvegházhatás tehet róla.

Én azt mondom: ha a felhözet egésze eltűnne a Vénusz felöl, akkor véleményem szerint viszonylag gyorsan lehűlne olyan (egyes források szerint) 30-40 C fokig a felszíni átlaghőmérséklet! Tekintve, hogy a légkör 95%-át adó CO, csak pár keskeny frekvencia/hőmérsékleti sávban működik üvegházgázként. A Földön is az üvegház hatás legalább 90%áért a vízgőz a felelős, ami hihetetlen széles frekvencia tartományban nyeli el a sugárzást.

A kávé készítéséhez elég sok energia kell, de ha berakod egy termoszba az melegen tartja (nem az üvegházhatás, hanem a hőszigetelés elve miatt). Ha esetleg a minimális hőveszteséget is pótolod, akkor bármeddig.