• TokraFan
    #37
    "Attól hogy mindent megveszel egy helyen, annak az egy helynek még nem kell egy ember tulajdonában lennie, nem kell egy tőkés faszfejet szolgálnia, hanem szolgálhat egy egész régiót."

    A multik -gyakorlatilag minimális kivételtől eltekintve- nem egyetlen ("faszfej"??) ember tulajdonai...;-) Általában részvénytársaságok ezernyi részvényessel, esetleg egy szűkebb befektetői kör tulajdonolja. Ezeknek is van családja, a kisrészvényesek hétköznapi emberek. Őket nem sajnáljuk, csak a kisboltost? Nincs itt kettős mérce?

    Amit idéztél az csak egy érzelmileg erősen túlfűtött egyveleg, de bizonyosan semmi köze a gazdaság valódi folyamataihoz, működéséhez. Jól hangzik és persze részben van némi valóságalapja is.
    De eleve abból indul ki, hogy az emberek hülyék (a multi elszívja a vásárlókat)! De hogyan szívja el? Kényszeríti őket bárki, hogy ott vásároljanak? Azt kéne már felfogni, hogy az emberek önszántukból _akarnak_ a multiba menni a Jóska vegyesboltja helyett. Ami pedig rossz egy multinál, azt most is a kisboltban veszik meg. Ha Pista péksége még mindig lényegesen jobbat süt mint amit a multiban kapni, akkor senki nem fog elszívni senkit sehonnan. Nem lehet, hogy azok a "szegény" családok és vegyesboltok, akik megszívták a multi miatt, valójában eddig is csak azért éltek meg, MERT NEM VOLT MÁS alternatíva? Ha nincs más, akkor a sz*r is jó lesz! Sok esetben ez történik! és ezt az emberek döntik el a választásukkal, nem valamiféle szupertitkos háttérhatalom kényszeríti rá őket.
    Ráadásul nem mennek tönkre a _jó_ cukrászdák és éttermek sem. Ami tönkremegy, az a korábbi kis sz*r élelmiszer/vegyesbolt, amiért meg nem kár. Remélem láttál még ma is üzemelő kis élelmiszerboltot vidéken, melyek igen jelentős részében a választék szót nem is ismerik. Ami kapható, abból is csak egyféle van, jellemzően a leszarabb, legolcsóbb, legrosszabb minőségű termékek. Legtöbbje koszos, rendetlen, egyetlen pénztár, ott is jót beszélget a pénztáros marika a julcsival, ha éppen ismerik egymást. Az, hogy mögöttük sor áll, senkit nem érdekel. A helyi alkoholisták ott veszik meg a piát és a kisbolt előtt hugyozzák össze a környéket, mondván olyan családias itt a hangulat. Biztos van akinek ez tetszik mert ez olyan igazi hazafias nemzeti, de én maradok a kultúráltabb formáknál.

    Egyébként rengeteg olyan termék jön be, ami itthon nem lenne kapható import nélkül, amit itt nem gyártanak, vagy nem jó minőségben gyártják. Nem csak a 200Ft-os tablettás borok polcán kell nézelődni és máris kinyílik a világ. Nyilván van gond a multiknál is, pl. "friss" húst semmi pénzért nem vennék ilyen helyen, de a hibákat leszámítva még mindig inkább ez, mint hugyos józsiék a sarkon.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.03.26. 00:27:32