• Cat #9
    "Ez igaz, de az EU határozza meg termékkörönként az ÁFA _minimális_ mértékét, ami alá a tagállamok nem mehetnek."
    Nem határoz meg minimálisat, csak annyit mondd az EU, hogy három kategória lehet, egy sima, egy kedvezményes és egy szuperalacsony (kb. csak a gyógyszerek és az egyéb alapvető dolgok tartoznak ide). A magyar kormány vérszívása, hogy nálunk 27% a legmagasabb, nem pedig 21-22, mint máshol. (Egyébként ez a legmagasabb, és emeltek volna még, de az EU nem engedte.)

    " Az EU úgy goldokodik, hogy mivel az elektronikus terjesztés kevesebb anyagi terhet ró a kiadókra"
    Nem, hanem az EU szerint az ebook nem könyv, nem kulturális termék, hanem elektronikusan támogatott szolgáltatás. Tehát ha engedélyeznék a kedvezményes körbe kerülést, akkor ez jóval szélesebb körre vonatkozna.

    Valójában hátsó ok lehet a háttérben, így akarják megakadályozni, hogy a hatalmas amerikai online cégek (elsősorban az amazon, de számos más óriás könyvterjesztő is van az USAban) benyomulhassanak az európai piacra, illetve így védi a pozícióikat a fizikai kiadásban érdekelt könyvkiadó lobbi.

    "csak az online terjesztő jutalékát kell megfizetni"
    Nem értem miért gondolod, hogy az online bolt kevesebbet kérne. Nem kér kevesebbet. Az online terjesztő ugyanúgy jutalékot kér, mint a plázában lévő könyvesbolt. Utóbbi a magas bérleti díjjal szerez látogatottságot (=sokan mennek a plázába), addig előbbi kénytelen masszívan reklámozni magát. De egy másik példa, hogy a Tescoban is vehetsz könyveket, és gondolhatnád, hogy náluk kisebb az árrés, mint egy könyvesboltnál, de nem, ugyanannyiba kerül minden ott is.

    "A kiadók nyilván szeretnék az extra hasznot lenyelni ezért megy a lobbizás az azonos ÁFÁért."
    Nincs extra haszon, versenyhátrány van.