• gaszton421
    #20
    Az űrbeli energiatermelő reaktorra olyan nagy szűkség lenne mint egy falat kenyérre, az oroszok tényleg többet fejlesztettek a 70-es években , de a legnagyobb reaktoruknak sem volt nagyobb teljesítménye mint 100kwe, sajnos ezt a mondatot hogy "közeljövőben tervezik" bemutatni az 1MW reaktorukat már 20 éve hallom de még némi grafikán kívül még nem láttam semmit ezzel kapcsolatban. Szóval repesve várom.

    Amúgy meg tényleg az a probléma hogy 1MW reaktor ionhajtóművel kombinálva egy emberes expedíció méretű terhet lassabban tudna eljuttatni a Marsra mint egy klasszikus kémiai rakéta, 5-10MW már kb ugyanannyi vagy kicsive rövidebb idő alatt, A VASIMR esetében kb 600 tonnás űrhajó földkörüli pályáról indulva 200MW reaktorteljesítménnyel 39 napos odautat tudna biztosítani úgy hogy a leszállóegység 60 tonna körüli tömeggel jutnabe a Mars légkörébe, persze a Vasimr hordozó megmaradna a további utakhoz.

    Amúgy az eddigi legkisebb Marsi tervezet amit láttam (a 80-as évek végén közölték a Zemlja a Vselennaja-ban) 2 darab 5MW reaktorral számolt,de az út hossza kb ugyanannyi volt mint kémiai rakétával.