• overseer-7
    #10
    Elmondom én, hogyan oldanám meg az űrrepülést. Ha mondjuk a cél egy SLS kategóriájú rendszer kellene hogy legyen.

    Így hasraütés szerűen mondom.. fontos szempont a megbízhatóság.. a költséghatékonyság.. újrahasznosíthatóság..
    SpaceX után már pazarlás lenne eldobható rendszereket gyártani.. Borotvánál érte.. de milliárd..csilliárd pénzeket ne dobjuk már ki az ablakon.

    így oldanám meg.. Az alap stage1 kb a teljes tömeg 60% és mondjuk rocketdyne F1 motorokkal jól megpakolnám.. az SRB ket meg nem raknám rá. Nem kell Booster. Inkább több F1 es motort használnék. Ami már ki van fejlesztve.. megbízható és van vele sok tapasztalat már.. tehát optimalizálva lett.. Nem kell a 0 ról kezdeni az egészet. olcsó, megbízható.

    Az üzemanyag 60% tömegben így LOX / RP-1 lenne.
    A tartályok hozzá nem olyan drágák mint Lh esetén.

    Amint kiégett a stage1.. leválik.. majd leválik a tartályokról a fúvóka rendszer.. ami a legdrágább az egészben.
    Ez szépen egy kisegítő rendszerrel visszakormányozza magát.. és egy biztonságos helyen, kinyitja az ejtőernyőket.. és a soyuzoknál ismert soft landing eljárással szépen landol a saját kinyitható lábaira.. Csak a motorok, turbópumpa és a kisegítő rendszer és elektronika..
    Ha ez mind megmenekül.. hatalmas érték lenne.

    Aztán jön a stage2.. Rocketdyne RS-25 a siklókból.. szintén megbízható, kitaposott bejáratott megoldás...
    és Lh2/Lox ami azért jó mert a hidrogén tömegegységre a legnagyobb energiát tárolja.. és ezért az F1 es motorok könnyebben tudják emelni a könnyebb Stage2 őt.. és így a stage1 is könnyebb lehet.
    Lh2 esetén drága tartályokra van szükség.. sajnos.. de ezt még be lehet áldozni, nem olyan nagy a költségben a részaránya.

    Ha kiég a stage2.. leválás, rs25 motorok is leválnak ..és mivel még nem számottevő szerintem itt még a horizontális sebessége.. egy minimális és könnyű hőpajzzsal visszalép a légkörbe és az előbb említett módszerrel landol egy biztonságos kijelölt helyen.

    Talán még a stage3 nál is célszerű lenne elgondolni hogy alkalmazható lehet egy ilyen megoldás.

    Ez csak egy koncepció..