• asgh
    #13
    Nem minden embernek vannak ennyire egyező igényei, sőt az emberek többségeinek nem ilyen igényei vannak.
    Az apple viszont nem is mindenkit, hanem csak a prémium kategóriát célozza. Azokat, akik hajnaldóak megfizetni, hogy különösebb hozzáértés nélkül is úgy működik az eszköz, ahogyan azt elvárja tőle. Ebben semmi extra nincs, egyszerűen az apple erre helyezi a hangsúly, mások meg az ár/teljesítményre.
    Megbízhatóságról annyit, hogy a legtöbb olcsó kínai telefonban szériatartozék a firmware-be telepített, kiirthatatlan trójai. Nekem is volt ilyen, kb. 1 hónap használat után a telefon magától random alkalmazásokat telepített a beleegyezésem nélkül. Rendszer újratepelítés után nem sokkal ismét.
    Te is említetted az android platform széttöredezettségét, ez sosem történhet meg az apple ökoszisztémában, mert egy új termék bejelentése egyben a hozzá tartozó, arra specializált fejlesztőeszközök kiadását is jelenti. Ez se nagy szám, egyszerűen csak része a stratégiának.
    Egyszerű kezelhetőség: a droid addig kezelhető egyszerűen, amíg működik. De csak idő kérdése, hogy mikor dobja be a törülközőt vagy sikerül olyan appot letöltened rá, ami kifekteti. Ha rendes és olcsó droidod akarsz, akkor rootolnod kell és főzött romot telepíteni. Innentől viszont milyen egyszerű kezelhetőségről beszélünk? A legtöbb droidos készülékhez szinte semmilyen terméktámogatást sem kapsz, új droid verziókat meg alapból felejtsd el. Persz vannak márkák, amik kivételek ez alól, és jé, az áraik is az apple szintjén mozognak.
    Irracionális vásárlók:
    Minden piacon vannak olyanok, akik eszetlenül veszik az új cuccot, akár kell nekik akár nem (lásd autóipar, játék konzolok, tv, hifi).
    Ugyanakkor az apple termékek többségét - bármennyire is mantrázzák ezt egyesek - első sorban nem az ilyen fanatikusok veszik. A legtöbb iPhone csere pl. 2-3 éves hűségidő lejárta után történik, az USA-ban 50-100 USD ráfizetéssel, vagy ingyen, hűségidő hosszabbítással.

    #10: Ha konkrét eladási adatokról van szó, azt nehezen lehet elfogultságnak nevezni, ami meg az új hardverek megjelenését övező szubjektív véleményeket illeti, az pont hogy ellentétes irányban elfogult. A legnagyobb kattintásszámot ma azzal lehet elérni, ha valaki fikázza az újabb apple termékeket majd hozzáteszi, hogy ez már a vég, az apple-nek befellegzett.