• DrRadon
    #15
    "mesterséges gravitációt már nagyon könnyű létrehozni."
    Persze hogy az, csak meg kell pörgetni. Igaz, akkor a napelemektől búcsút vehetsz.

    "Nem értem miért nem csináltak még ilyen űrállomást."
    Ja, hogy embereket is szeretnél a megpörgetett űrállomáson? Az már nem fog menni, hacsak nem kérjük meg őket, hogy hason csúszkáljanak. Ha kicsi a forgási palást sugara, amin az emberek állnak, akkor egy lépéssel hasra esnének, ugyanis a fej együtt mozdul a törzzsel, és ezzel jó 15-20 cm-rel kimozdul a centrifugális erő vonalából. Próbáld meg otthon, lehetőleg párnák közt.
    Persze az űrhajósok megtanulhatnak úgy járni, hogy folyton hátrafelé dőlnek, és talán hozzászoknak ahhoz is, hogy megálláskor korrigálni kell, hogy ne essenek hanyatt. De vannak egyéb problémák is, ha pl. kisebb súlyt emelsz a padlóról (teszem azt egy villáskulcsot) egyre feljebb, elfelejtheted a precíz mozgást, mivel a padlószinten nagyobb a sebessége mint az asztronauta feje felett lévő csavar sebessége. Szóval minden vertikális mozgáshoz az emelésen kívül sebességet kell csökkentenie ill. növelnie. Ilyen mókás dolog ez a Coriolis erő.

    Persze építhetünk nagyobb állomást, több száz méteres átmérőjűt, ahol a sok bonyodalmat és nem tisztázott egészségügyi hatásokkal járó zavaró erő kisebb hatással van, de gondolom előtted is világos, hogy az nagyon sokba kerülne. És ha az állomás forogna, akkor kell egy másik állomás, ahol zavartalan a mikrogravitációs környezet, hiszen az űrállomásoknak pont az a vonzereje, hogy ott nincs nehézkedés, ami roppant célszerű a súlytalansági kísérletekhez.