• Skylake
    #17
    Természetesen ez így van. Én személy szerint borzasztóan undorítónak és egyben nagyon is kétségesnek tartom az MS üzletpolitikáját már régóta, a licenceléstől kezdve a híres-hírhedt böngészőháborúig, és annak következményéiig, amiket leírtál. A közeljövőben lehetünk majd tanúi az új walled garden ökoszisztéma építési törekvéseknek, amelynek az UWP, mint technológia lesz hogy úgy mondjam, a maltere. De lépjünk hátrébb egy kicsit, távolabbi perspektívát alkalmazva.

    Végső soron most azon megy a harc, hogy ki és mekkora mértékben fogja monetizálni az internetet, ami amúgy egy olyan decentralizált hálózat volt, amely esetében a monetizáció szóba nem kerülhető tényező volt. (Lásd pl: Zittrain: The Future of Internet, and How To Stop It, https://dash.harvard.edu/bitstream/handle/1/4455262/Zittrain_Future%20of%20the%20Internet.pdf?sequence=1) Az összes ilyen törekvés erre irányul az MS esetében is. Amit most láthatunk az interneten, és annak monetizálási törekvéseivel kapcsolatban, az szerintem nagyon hasonlít az ipari forradalom után a kartellek és trösztök létrejöttére. Ebben a korszakban vagyunk - a különböző polgári és politikai szabályozók majd most jönnek a jövőben e nagy játékosokra is - szerencsére.

    Óriási szerencsének tartom az internet és felhasználói, mindannyiunk tekintetében, hogy a Microsoft desktop piacon lévő hegemóniája ellenére nem tudta olyan módon monetizálni az internetet, amely most például a Google és a Facebook által birtokba van véve, noha e két szereplő óriási túlsúlya is alapvetően torzítja az internet alapértékeit, illetve forgatja be az innovációt olyan keretekbe, amely e nagy szereplők számára hajt hasznot végső soron. De ha a Microsoft uralná azokat a területeket, amelyeket e két szereplő, biztosra veszem, hogy a mai formában ismert internet egyáltalán nem létezne. Hanem körülbelül ilyen lenne, ami itt található: https://www.gnu.org/philosophy/right-to-read.hu.html

    Ebbe a szélesebb stratégiába illik bele az Edge tulajdonsága is. 20 év múlva olyan jogszabályok lesznek, amely hasonló esetben sz*rrá fogják bünteni az adott céget, aki ezt a piaci megoldást meri majd alkalmazni.