• asgh
    #13
    A böngészőválasztás azért érzékeny terület az MS-nél, mert a Netscape kinyírása volt az első mindenki számára nyilvánvaló bizonyítéka annak, hogy az MS képes és hajlandó is visszaélni a piaci erőfölényével.
    A Windows elsődleges funkciója a létrejöttének idején annyi volt, hogy a hardver és a szoftver gyártók között létrehozzon egyfajta szabvány fejlesztési felületet.
    DOS alatt minden szoftvernek önállóan kellett megoldania a nem IBM kompatibilis hardverek támogatását, vagy a hardver gyártónak kellett minden jelentősebb szoftverhez driver támogatást biztosítania.
    Ha pl. Autocad-et akartál futtatni 640x480-nál nagyobb felbontásban, akkor vagy a videokártyád gyártója adott hozzá Autocad drivert, vagy olyan kártyát vettél, amit támogatott az Autocad.
    A Windows ezen az áldatlan állapoton változtatott: a hardver gyártónak csak a Windows drivert kellett biztosítania, a Windows pedig adta az API-t a szoftver gyártónak.
    A gond ott kezdődött, amikor az MS a saját szabványai által kontrollált piacon, mint általános szoftverfejlesztő is megjelent és a szabványok kontrolljából származó előnyét pofátlanul ki is használta.
    Ez egy darabig kimerült a Windowsban nem dokumentált funkciók, szándékosan elhelyezett bugok, stb. kihasználásával, az Internet Explorerrel viszont átléptek egy határt: a konkurencia kinyírása érdekében először csak ingyen adták az IE-t a Windowshoz, később olyan szinten intergrálták a rendszerbe, hogy eltávolíthatatlan és megkerülhetetlen legyen.
    Ez kiverte a biztosítékot a szoftver gyártóknál, mert ha az MS bármikor megteheti, hogy kiszemel magának egy piacot és egyszerűen lenyúlja, akkor egyetlen szoftvergyártó sincs biztonságban.
    Ezért indult az MS ellen trösztellenes per. Az eredeti elképzelés az volt, hogy feldarabolják az MS-t és leválasztják a cégről az OS fejlesztést. Ehhez képest az MS addig lobbizott, amíg az egészből semmi nem lett, végül látszat engedményként beépítette a Windowsba a böngészőválasztás lehetőségét.
    Ez az egész böngésző ügy tehát azért érzékeny kérdés, mert ezzel az MS még azt a szimbolikus gesztust is elszabotálja, amivel anno az egész monopólium ügyet elsikálta.
    Ha ezt most szó nélkül tűrik, azzal azt üzenik az MS-nek, hogy megint azt csinálhat a szoftver piacon, amit akar. Ráadásul a többi nagy szereplőnek (pl. Google) is precedenst teremt, hiszen azt bizonyítja, hogy bármit meg lehet úszni, csak ki kell bekkelni, amíg elül a vihar.