• saxus
    #18
    Srác, ugye az megvan, hogy ezeket az eszközöket egy adott cél elérése érdekében szokás tervezni, nem azért, hogy a tisztelt mérnökurak fappolhassanak azon, hogy x vagy y méterig tud merülni? 600 méter az már bőven az a mélység, ahol ha nem keresi kifejezetten valami a tengót, akkor nem nagyon fogja megtalálni csak úgy. Egyrészt nem fenékkotorni mennek, másrészt sok helyre ez az érték is bőven elég.

    Másrészt német mérnökök kivételesen jól értettek ahhoz, hogy csupa műszakilag tök cuki dolgot tervezzenek, csak épp olyat nem, ami ellátja a feladatát. Ha már valaki említette a tankokat: Tiger, Panther vs T-34. Utóbbi szarabb tank volt papíron, viszont olcsó,. nagy tömegben gyártható tank volt. Tiger egy tulbonyolított, drága, nem túl megbízható valami volt, Panthert meg a mérnökien megtervezett vezetés leszavazta. V-1 és a V-2 szintén egy-egy olyan csodafegyver, amire elköltöttek rengeteg pénzt, cserébe összesen nem tudtak kiszórni vele annyi bombaterhet, mint amit a háború végén a szövetségesek egy hullámban.

    Szóval a német csodamérnökök mindenre jók voltak, csak arra nem, hogy olyan eszközöket tervezzenek, amivel meg lehetett volna nyerni a háborút. (Ehhez persze kellett Hitler és a náci vezetés retarditása is, de az más tészta.)

    WfB, meg inkább vezető volt már a Saturn programban (az megvan, hogy rajta kívül többezren dolgoztak csak a K+F részen a legkülönfélébb cégeknél, egyetemeknél?), akinek az volt a feladata, hogy összefogja a programot, mintsem az, hogy maga rajzolgasson vonalakat a tervrajzba.

    Egyébként hozzátenném: elméleti alapokat Ciolkovszkij fektette le az első folyékony üzemanyagű rakétát meg az amerikai Robert H. Goddard. Egyetlen bökkenője annyi volt, hogy nem kapott pénzt nagyon, hogy folytassa a kutatásait. (Illetve ő már 1914-ben szabadalmaztatta a többfokozatú rakéta elvét.) Plusz, a Katyusa előbb volt hadrendben, mint a V-2, igaz más jellegű. Másrészt az oroszok a háború után egyből az R-7-nek ugrottak neki, ami (több-kevesebb modernizálás után, de) még mindig a mai Szojuzok alapjai. Meglehetősen továbbhaladott a V-2 koncepciójától.