• NEXUS6
    #41
    Két problémát látok, ami nem nagyon került szóba:
    1. A Föld nem csak kering a Nap körül, nem csak a két test pályáját kéne kb zéróra hozni, hanem a Föld és gondolom a kisbolygó is forog. Ha csak a Földet nézzük az egyenlítőnél 461 m/s. Az még a Szahara magasságában is hangsebesség körül van. Szal egy É-Afrika - Latin-Amerika - Csendes-Óceán-i szigetek/Ausztrália környékét rendesen lerendezi egy szuperszonikus cunami-lökéshullám kombó, ahogy végig karcolja a felszínt, amiből azért jutna az egész Földnek rendesen. Nagyjából annyi is lenne az életnek. Ámen.
    Csak mert ugye a geostacioner (gyak állandó felszíni pontot követő pálya) az 36 000 km magasan van, onnan meg nem igazán lehet egy pill alatt lehozni ezt a holdacskát.

    2. De tegyük fel sikerül a csoda, a 200 km-es átmérőjű vaskrumpli ott díszeleg a Szahara közepén. Mi történik ezután? Csak az, hogy mivel ez azért elég rendesen nyomná a földkérget és nyomulna befelé rendesen a köpenybe, sőt talán a magba, keresve a helyét tömegének/sűrűségének megfelelően. Ez azért viszonylag gyorsan történne (geológiai szempontból mindenképpen) nem véletlenül nincsenek 100 km magas hegyek ugye a bolygókon, szal + pár 100 köbkilóméter anyag be a kéregbe/köpenybe, az máshol bizony ki akarna jönni, amíg nem találja meg a helyét. Szal vulkánok, földrengések, szuper-kitörések jönnének folyamatosan valszeg évezredekig, de olyan szinten, amit régen láthatott a Föld. Életnek megint kampec.

    További jó vitát!

    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.01.09. 11:05:35