• dartois83
    #24
    Szerintem kár próbálkoznotok, én voltam már Lengyelországban azokon a helyeken, ahol történt, nekem ez erősebb érv, mint bármilyen jött-ment ember könyve, fene tudja ki által finanszírozott álhírportálok által készített kamu dokumentumfilmek. Ismertem olyan embereket, akiknek családtagjuk megjárták ezeket a helyeket, nekem ezek erősebb tények, mint hogy a holokauszttagadó ipar "remekműveivel" üssem el az időt. Nekem eszembe sem jut tagadni, de megkérdőjelezni sem. Semmilyen érdemi, történelmi változást nem hozna, ugyanúgy nem változatnak, mintha valaki azt vitatná, hogy a Don-kanyarban csak pár tízezer magyar esett el százezrek helyett. Semmit nem csökkentene annak történelmi súlyából.

    A józan ész is ezt mondatja velem, ha valaki viszont nem hajlandó elhinni, annak valami pszichológia magyarázata biztos van: a zsidóság a bűnbak, ugyan életében nem konfrontálódott velük, de a környezete erősen zsidózik, ha valami nem sikerül neki, az ország bajai is miattuk van stb. Nem keresi ennek feloldását, hanem álbizonyítékokat és összeesküvés elméleteket gyárt vagy hisz bennük és azokba kapaszkodik, csak nehogy el kelljen fogadni, szembesülni a valósággal, hogy az általa kipécézett csoportnak mi is a XX. századi története (és mi volt a tendencia még korábbról).

    Ezek után azt kérném tőletek, hogy az érveljen, aki volt is Auschwitczban, az emlékhelyen és azok után is szkeptikus maradt. Illetve azt írjátok még le, hogy ugyan miért fontos ez nektek és miért hiszitek el inkább az ellentétét vagy csak azt, aki megkérdőjelezi, mint hogy elfogadni, ami történt. Sokaknak a zsidóság nem szimpatikus, ezt kevesen merik beismerni nyíltan, inkább burkoltan tagadják a holokausztot. De azt nem vezetik le, hogy ugyan miért is, van-e valami személyes okuk, és szerintem maguk sem tudják.