• defiant9
    #101
    Gratula, az intelligens hangvételű érdemi hsz.-hoz.
    Tulajdonképpen egyet is értek vele, egy elemet leszámítva ez kezdeti a katonai kutatás szükségszerűségének mértéke.
    Jó megközelítés az állati analógia, vegyük a legközelebb álló emberszabásúakat. Csapatokban élnek,vadásznak,gyűjtögetnek valahogy ilyesminek képzeljük a korai hominin-ek világát is. Egy dolgot azonban nem tudtak megugrani, elhagyni a fák adta biztonságot és meghódítani a nyílt területeket. Mi ennek az oka? Nyilvánvalóan az hogy a hatalmas növényevő csordákon túl ez a macskafélék, hiénák, stb. territóriuma is. Vonzó hatalmas protein forrásokkal, de a ragadozók képességei annyival jobbak hogy hiába a csapat ereje, nincs ellenük más védekezés mint a fára menekülés. Mi az ami képes ezen a területen életbe maradni, sőt elérni hogy a csúcs-ragadozók már féljenek tőle és kerüljék ha meglátják, hát ők:

    Ezt nem az ásóiknak, vagy akár a szarvasmarha tartásnak köszönhetik -ettől csak húsosabb célpont lennének- hanem annak ami a kezében van.

    "1/3 részének egyéb problémája (hideg van, rá osztották a diótörést vagy a cipekedést, stb)."
    Hideg nem volt az a vándorlással jött be. A diótörés, pondró kipiszkálást márt tárgyaltuk, az állatvilágban madarak, majmok közt is létezik, nem ez a szükséges átütő találmány amit keresünk.
    Sequential tool use by crow
    Birds can use a tool
    Ostrich Eggs vs. Vulture
    Nem elégséges feltétel egy korai civil találmány, annak olyan evolúciós előnyöket kell adnia ami szinte megkerülhetetlen lökést ad a továbblépéshez. A tűz által biztosított jelentős kalória hozadék például már ilyen, azonban még ez sem tette volna lehetővé hogy egy korlátozott élettérből kitörjünk és hozzáférjünk a bolygó jelentős részének természeti erőforrásaihoz, de lehetővé tette volna hogy a nagyobb aggyal még nagyobb inventor-okká váljunk. A tűz kontrollálása sem egyszerű feladat sok idő is kellett e megjelenéséhez, atomfizikai ismeretek birtokában lévő mai embereknek sem megy egykönnyen a vadonban, pedig nem feltalálniuk kell.

    "mindenki úgy és oda képzeli el az ősembert ahova akarja,"
    Azért az evolúciós fa ad némi támpontot. Én az Australopithecus-ok időszakára tenném ezt az áttörési pontot, a lentebb idézett prof által lehetségesnek tartott 5 milló évet inkább 4 vagy kissé az alá pozicionálnám(a korábbi ténykedést csak egyszerű bothasználatnak minősíteném), de még jóval a pattintott kőeszközök elé, egyszerűen könnyebb legyártani és az evolúciós értéke jelentős.

    Amiről nem esett szó, de szintén lényeges az a jóval magasabb kooperációs szint és ez közel sem a csapatban történő vadászat szintje. Ezt a jellemvonást nyilván az evolúciótól kaptuk nem találmány, csak a teljesség kedvéért említem:)