• NEXUS6
    #65
    A CH4 (mint a legújabb mumusgáz) természetes kibocsájtásáról, ahogy a víz körforgásáról elég hiányosak az ismeretek. Az egyik cikkben az erdőknek 10X akkora CH4 kibocsájtást írnak, mint a másikban. Szal amit írtam csak egy laza tipp.

    Azonban egyrészt ha megnézed a CH4 inkább a hőmérséklettel és nem a CO2-vel mozog egyszerre. Pl a legutóbbi felmelegedéskor a csúcs után CO2 280 ppm körül fluktuált, de a CH4 a hőmérséklettel együtt el kezdett visszaesni.

    A felső ábrán a barna az oxigén izotópját jelöli, ami a csapadékra utal. Ha jól értelmezem akkor mind a CO2, mind a CH4, mind a metán és a csapadékmennyiség is mélyponton van, amikor viszont a por maximumban. Szóval elképzelhető hogy az új hó nem fedi le a porosat. Aztán egyetlen pillanat alatt az ellenkezőjére vált minden. A CO2/CH4/hőmérséklet/csapadék kilő a por visszaesik.

    A felhőzet alapvető a felszíni hőmérsékletnél, ez kétségtelen. Sajnos azzal kapcsolatban is csak tapogatózás folyik.
    De a CO2-t már 35 éve kikiáltották a főbűnösnek. Ennél még Kaiser Edének, a móri mészárosnak is több esélye volt a bíróság elött (akiről persze kiderült, hogy nem is az). XD