• defiant9
  #62
  "Mind az albedót, mind a levegőbe kerülő víz mennyiségét viszont jelentősen befolyásolja a növényzet."
  Meglátásom szerint a felszín albedója leginkább a távozó fotonok hullámhosszát befolyásolja, alapvetően minden energia távozik ami beérkezett (ha egy évig semmi sem távozna akkor emelkedne 1 fokot az óceánok hőmérséklete, amelyek tömege/fajhője meghatározó.
  Nyilván szempont hogy rögtön nagy energiájú UV fotonként teszi-e ezt, átugorva pl. a CO2-t is.
  A teljes rendszer kétségkívül nagyon komplex, és lehet is boncolgatni milyen pára is építi fel az energia mérleg kibeléptető kapuját..
  Azonban elvileg 90%-a vízpárának az óceánokból származik(pedig csak a felszín 70%-át fedik, tehát legtöbb vízpára úgy keletkezne ha nem is lenne szárazföld növényzettel), a maradék 10% szárazföldi eredetűnek is egy jelentős része elpárologna növények nélkül is ha meleg van (hidegben meg a növények sem túl intenzíven párologtatnak).
  Az első fák valamikor a devon korban jelentek meg, előtte is voltak pár fokos hőingások meg utána is:

  Sőt, ha megnézzük tényleg a milliárd éves földtörténeti skálát abból az látszik hogy rekord hidegről indultunk(rekord magas CO2 mellett).
  Bár ezek a szélsőértékek nekem egy nagyon jól önszabályozott rendszerre utalnak, ha a mars és vénusz 1000 fok deltaT-t átfogó skálájára rajzolnánk be magunkat akkor gyakorlatilag egy vízszíntes vonalat látnánk...
  Egyetértek, a CO2 marginális tényező, extrém rövid távon vizsgálódva látunk egy szakaszt ahol emelkedik a CO2 és emelkedik a hőmérséklet is, ebből megállapítható egy korreláció, csakhogy ezt ésszerűen felülírja az hogy hosszútávon ez már nem számolható ki.

  A hőmérsékleti trendfordulók nagyon érdekesek aár + akár - az irány. Te mi(k)nek a számlájára írnád?
  Én a felhőzetben látom a kulcsot, azonban ha ez is a szükséges komponens akkor is kérdéses az hogy minek hatására változik a felhőzet mennyisége. Meteor/vulkán nyilván lehülést hoz, de ezt már azonosították volna. A hosszútávú görbe jellege alapján én kaotikus hátteret vizionálok, légköri és óceáni áramlásokat mondjuk, ezek megváltozása miatt más lesz a felhőzet. Mondjuk ha leáll a golf áramlat akkor hülnek az északi tengerek és kevesebb felhőt produkálnak.