• NEXUS6
    #61
    Csak adalékként megjegyzem, hogy ezt a sweet spot-ot viszont befolyásolhatja a felszínen elnyelt energia (gyak albedó), illetve az elnyelt energia hatására levegőbe kerülő víz (párolgás, transpiráció). Mind az albedót, mind a levegőbe kerülő víz mennyiségét viszont jelentősen befolyásolja a növényzet.

    Az elmúlt félmillió év klimatikus adatait elemezve viszont az tűnik ki, hogy a gyors felmelegedési időszakok (interglaciálisok) egy katasztrofális gyorsaságú lehűléssel értek véget. Ez az összeomlás, trendfordulás a mostani hőmérséklethez (viszonylagos a sarki Vosztok-jégmagból származó adatok miatt) képest +2 fok esetén várható, de akkor biztos hogy bekövetkezik/bekövetkezett pár száz éven belül! Igazából sem az interglaciálisok kezdeti triggerét, sem azok végét indító összeomlás trigger effektusát nem ismerjük! A CO2 szint 300 ppm alatt maradása is lehet az, a növényeken keresztül.

    A Vénusz jelenlegi légköre elég érdekes. A felhőzet kb 95%-ban visszaveri a napsugárzást, szal akár -200 fok is lehetne alatta! A felhőzet viszont visszaveri a lentről érkező hősugárzás nagyrészét is, így az a fél évig tartó éjszakában sem engedi a felszít kihűlni. A CO2 szint emelkedése, még a vízgőz növekedésével sem vezet olyan állapotokhoz, mint a Vénusz. Az azzal való riogatás totál tudománytalan hókuszpókusz!