• NEXUS6
    #53
    Szerintem a víz, a szén körforgását és az ezeket összekapcsoló bioszférát egy saját dinamikával rendelkező egységnek kell tekinteni. James Lovelock a Gaia elméletben ennek egy nagybani paradigmáját alkotta meg. A jelenlegi GW modellek azonban csak egy elég dúrva, először jóformán csak a CO2 körforgásra koncentráló fizikai modellek voltak. Fejlődtek, de a bioszféra komplex hatását elég marginálisan tartalmazzák.

    Eközben szerintem is ez alapvető fontosságú ahhoz, hogy megértsük legalább részben a folyamatokat.

    A CO2 globális hőmérséklet növelő hatása áttételes. Jól vagy rosszul, vagy valami hátsószándéktól vezérelve, nem tudom, ugyan ráragadtak a CO2 fontosságára, de annak közvetlen üvegházgáz hatása egyszerűen nem magyarázza a hozzá kapcsolódó, sokszor a változásával valóban korreláló folyamatokat. Ugyanis máskor, mint mutatod, semmi fajta korreláció nem fedezhető fel.

    A CO2 valszeg a növényzeten keresztül sokkal jelentősebb hatással bírhat, bizonyos esetekben a melegedésre, vagy máskor viszont épp a szükséges tényező a hőmérsékletet stabilizálásához (Daisy-world). A növények ugyanis jelentősen befolyásolják a felszín albedóját, illetve a transpiráció keresztül a légköri víz mennyiségét, ami ugye jelentős üvegházgáz, illetve a csapadék formájában a hőszállítást is biztosítja a hidegebb területekre, kiegyensúlyozva a klímát.